Български  |  English

P.S. към казуса Юлия Кръстева

 

За да стигна до постскриптума обаче, трябва все пак да мина през същината на тезата. В петък, 30 март, бях поканена от националното радио да коментирам публикуваното досие на Юлия Кръстева. Ето кратко резюме на казаното от мен:
- Първо, случаят е фарс и пореден провал и на комисията по досиетата, но най-вече на този некадърен закон, който тя обслужва.
- Това, което е публикувано, доказва единствено личната стратегия на Кръстева да опази семейството си, останало в България, от неприятности. Защото, ако тя бъде квалифицирана като невъзвращенка, враг на народа и пр., неприятностите са неминуеми. В името на семейството тя се опитва да поддържа коректни отношения с българските власти, които могат да бъда определени всякак, само не и като агентурно сътрудничество.
- Всичко това е очевадно за всеки непредубеден читател. Оказа се обаче, че не е очевадно за комисията. Светските беседи и преразказите на френската преса, които Кръстева пробутва на службите, членовете на комисията определят като агентурни данни.
- И всичко това се случва, защото делиорманският милиционер Евтим Костадинов и присъдружната му компания са се самозабравили дотам, че са решили да се изпъчат и на европейски терен, българският вече им е тесен.
- Накрая изразих надежда скандалът около досието на Юлия Кръстева да доведе до нещо позитивно: най-после този закон да бъде скъсан и хвърлен в най-близкото кошче. И да се мисли, ако въобще има кой да мисли в тази държава, за създаване на Институт за паметта, в който да работят сериозни хора, не клонинги на Евтим Костадинов и сегашните членовете на комисията.
Това, в най-общи линии, бяха тезите в радиогастрола ми. И тук идва ред на постскриптума.
Публикуването на тези папки, освен че вкара в дълбоко провинциално доволство местната „тусовка” и й предостави терен за самодейни упражнения върху биографията на Кръстева, разкри нещо изключително важно: разкри механизмите, принципите – по-точно, тяхното отсъствие, в работата на комисията. Яви волунтаризма в преценките й и загубата на всякаква чувствителност към конкретни съдби. Яви начина, по който в голяма степен случайно подбрани персони определят кой да бъде под чертата и кой – над. И ни накара да се запитаме колко ли още подобни безотговорни и опасни решения са били взети, които са дамгосали живота на не малко хора.
Затова отново ще повторя – законът в коша, а заедно с него и цялата комисия.
още от автора


7 - 08.04.2018 19:11

Мълчанието на човеците
От: Петя Янчева
Не мога да се съглася с вас,г-жо Червенкова. Ако,някой в това досие е писал по един образец,какво доказва,че в друг документ не е написано друго?
6 - 08.04.2018 09:47
От: pavel emilov pavlov
Гърция,(след военната хунта),и Испания,(след Франко),ИЗГОРИХА досиетата си.Този,който в България е против да бъдат изгорени досиетата е комунист! Без преувеличение.

И още,непоносимо унизително е да бъдат публикувани досиетата на жертвите изнудвани,заплашвани и измъчвани от ДС с цел да ги накарат да им сътрудничат,когато жертвите не могат да отмъстят на мъчителите си от ДС. Обяснете ми как жертвите биха могли да съдят Митьо-Гестапото например,когато съдебната система в България е превзета от комунистите?! (Уточнявам,че бивши комунисти няма.) Ако комуниста Бойко Борисов допусне това,току-виж тръгнали да съдят и него. Вече излезе непотвърдена информация,че Борисов е участвал в репресиите на червеният режим срещу българските турци през "Възродителният процес".
5 - 07.04.2018 11:51

МЪЛЧАНИЕТО НА АГНЕТАТА
От: Zoro
Френският вестник "Обс" заяви, че разполага с документ за сътрудничество на Кръстева с ДС. Българският "Култура" пък праща комисията по досиетата в кошчето?!?! Но ако се разровим в това кошче други мириси ще доловим. Колко ли от сътрудниците на "Култура" и "Литературен вестник" не ухаят на досиета? Но... хайде да си отговорим на едно ребусче. Когато Поптодорова взе парфюмчето мълча,докато не я видяха камерите на летището.Агент Сабина също мълча - десетилетия, докато не се появи досието.Каза, че ще съди клеветниците. От вестник "ОбС" сигурно чакат? До този момент никой адвокат не е почукал на вратата им. Най-обезпокоителното е,че в немската преса се появиха съмнения,че госпожа Кръстева е служила - дали е само в минало време? - на организация, по-голяма от ДС.Коя ли е тя? Много неща трябва неща трябва да се извадят от кошчето,г-жо Червенкова и чак тогава да хвърлите в него останките от гузна съвест...
4 - 07.04.2018 10:20

Въпроси за нахалството от мълчанието
От: Mila Canova
"Култура" е медията, която със срамно закъснение "от кумова срама" обели половин дума за казуса на Кръстева. Не послепис, а дълъг "пис" трябваше да предложат засрамените и безмълвни редактори. Комисията по досиетата и специално Хр.Христов ясно заявиха - виж предаването "Лице в лица" за безсрамното, дълго и активно сътрудничество с ДС, отречено от флагмана на философската мисъл Ю.К. и патетичната й подгласничка К.Ч., редактор на "Култура". Къде са коментарите на Тони, Мони, Сони, Мишко, Неделчо? Дълги години този вестник се тупа снобски по гърдите с авторитети, които се оказаха флагмани на подла идеология, обслужваща себичния им култ към автогероизация. Къде е Лозанов? Защо няма ни вест, ни кост, ни пост? Май когато свършат хората, липсват думите...
3 - 06.04.2018 23:47

.
От: tom micele
а защо всички "червенковци"се активираха в защита на юк?
  
ПОРТАЛ ЗА КУЛТУРА, ИЗКУСТВО И ОБЩЕСТВО Списание “Християнство и култура” Книжарница “Анджело Ронкали” Фондация “Комунитас”