От пръв поглед ( кино), брой 14 (2938), 13 април 2018" /> Култура :: Наблюдатели :: Изобретателно детство в прахта
Български  |  English

Изобретателно детство в прахта

 
„Проектът „Флорида” (The Florida Project), 2017, САЩ, 111 минути, режисьор Шон Бейкър, продуценти: Шон Бейкър, Крис Бергок, Шин-Чин Тсоу, Андрю Дънкан, Алекс Сакс, Кевин Шиной, Франческа Силвестри; сценарий: Шон Бейкър, Крис Бергок; оператор Алексис Забе, музика Лорн Балф, в ролите: Бруклин Кимбърли Принс, Бриа Винаите, Уилям Дефо, Валерия Кото, Кристофър Ривера, Калеб Ландри Джоунс, Мела Мърдър, Ейдън Малик, Джоузи Оливо и др.
Номинации: „Оскар” за главна мъжка роля на Уилям Дефо.
В Дом на киното, кино „Влайкова”, G8, Euro Cinema
Разпространява Арт Фест
 
22. София филм фест е в историята, а „Проектът „Флорида” е вече на екран. След прославената трагикомедия „Мандарина” (2015), талантливият независим американец Шон Бейкър (1971) е създал вълнуващ филм за детството на окаяните. И дойде тук лично да представи „Проектът „Флорида”.
Орландо, Флорида. Мууни (Бруклин Кимбърли Принс) е 6-годишна дългокоса отракана сладурана, която се крие заедно с приятелчето си Скуути (Кристофър Ривера). Друго момченце дълго крещи имената им, а после всички заедно плюят по новопристигнала кола. Лято е. Весело е. Към детската компания се присъединява и червенокосата Дженси (Малерия Кото). Съвсем наблизо е Дисниленд, но малчуганите умеят да си създават забава и без туристически атракции. Те обитават окаян и несигурен свят, където могат да просят пари за сладолед, да си купят един и да го ближат трима, да ядат гофрети и кленов сироп на аванта, да седят по земята, да си трият мръсните пръстчета по стъклата, да се радват на дъга... Хеликоптер непрестанно снове над главите им. Почти цялата първа половина на филма се занимава с изобретателното блуждаене на децата.
Мууни живее с младата си татуирана и нехайна майка Хейли (Бриа Винаите) в евтин лилав мотел. Там управител е добрият и принципен синеок Боби (Уилям Дефо), който се опитва да въдворява ред. Хейли не работи и едва свързва двата края – я проституира, я продава фалшиви парфюми... Вечно е на ръба. И пуши като комин. Няма нито знания, нито желание да възпитава Мууни – двете се носят безметежно по течението. Майка и дъщеря си правят селфита, дъвчат пица, бродят в дъжд, слушат и танцуват хип хоп... Колкото е отчаяно и грозно наоколо, толкова настроението е приповдигнато. До момента, в който не се намесват социалните...
През детския окуляр Шон Бейкър с лекота и остроумие ни представя свят, където американската мечта се простира до плащане на наема. Няма хоризонт. Безпросветно е. Тъжно е да следиш инфантилните изцепки на разголената Хейли. Но пък е радостно да наблюдаваш детската виталност и неизчерпаемите щуротии. Уютно е в този филм, независимо от мизерията и безпорядъка.
За разлика от „Мандарина”, заснет изцяло с iPhone 5S, „Проектът „Флорида” е на 35 мм. Живописен, нюансиран, наелектризиран филм. Както споделя в интервю Шон Бейкър, „Не исках да си остана момчето с айфона. Този метод сработи за „Мандарина”, но аз съм киноман и обожавам лентата”.
Изпълнителите до един са чудни, а Уилям Дефо се вписва перфектно в компанията на натуршчиците – неговият Боби е толкова светъл, че няма и помен от предишните му страховити персонажи. Но най-прекрасното лице във филма е невероятното момиченце Бруклин Кимбърли Принс – не можеш да отлепиш очи от нея: и когато се смее, и когато грубиянства, и когато плаче в едър план.
Заниманието с дъното и разпасаната Хейли препращат към героите и средата на „Американски мед” на Андреа Арнолд (вж. „Култура”, бр. 37 от 2016). Що се отнася до заглавието на филма, то е иронична препратка към първоначалното название на Disney World, дадено от самия Дисни.
още от автора


  
ПОРТАЛ ЗА КУЛТУРА, ИЗКУСТВО И ОБЩЕСТВО Списание “Християнство и култура” Книжарница “Анджело Ронкали” Фондация “Комунитас”