национално самосъзнание" /> Култура :: Изборът на "Култура" :: Руснаците нямат <br>национално самосъзнание
Български  |  English

Руснаците нямат
национално самосъзнание

Разговор с Ван Нин, професор в Института за международни отношения и връзки с обществеността на Шанхайския университет за чужди езици

 
- Как ще се развиват отношенията между Китай, САЩ и Русия?
- След края на Студената война се формира нова, многополюсна система, при която на международните отношения оказват влияние не само Китай, САЩ и Русия, но голяма роля играе и ЕС, и страните с развиваща се икономика, например Индия. В този многополюсен свят САЩ си остават най-мощната държава. Съвременните отношения в триъгълника между Китай, Русия и САЩ са нов вид отношения. Може би това не е идеалът на равноправието, сега позицията на всяка страна се цени много и ако игнорирате дори една страна, няма да можете да провеждате успешна международна политика. Това е свидетелство за растящия политически статус на Китай на международната арена. Сред края на Втората световна война Сталин, Чърчил и Рузвелт се събрали заедно и решили кое кому да принадлежи. Така се е създавал международният ред. Сега ситуацията е променена и такъв метод за решаване няма да мине. Международния статут на Китай се повиши, случиха се значителни промени в международните отношения.
Трябва да се отбележи, че отношенията между САЩ и Русия стават все по-напрегнати. Може ли ситуацията да стигне до въоръжен конфликт? Медиите казват, че наскоро Украйна е станала страна кандидат за НАТО. Русия незабавно е заплашила с ответни действия и употреба на въоръжени сили. Това е очевиден военен конфликт, но смятам, че вероятността от ескалация е много слаба. Путин сега се намира в много сложно положение и се старае да не предприема активни действия. Русия няма достатъчно военна мощ за конфликт със САЩ и НАТО.
Аз смятам, че Путин отделя прекалено много внимание на противостоенето на САЩ. Именно по тази причина не съм готов да дам висока оценка на Путин. Русия заявява, че нейната национална сигурност е под заплаха. Кой я заплашва? Самата Русия заплашва всички. Ние казваме на руската страна, че трябва да си промени позицията. Съседните й страни, например Грузия и Украйна, са суверенни независими държави. Откъде накъде ще забранявате на другите страни да влизат в НАТО? Мисля, че това е голям недостатък на руснаците.
Отношенията между Русия и Запада имат конструктивен характер. Многото конфликти, това са сблъсъците между различни култури. Руснаците по естеството си са боеви народ, затова те искат да воюват. В продължение на цялата си история руснаците са оцелявали, като са се опирали само на военното дело. Войната им е в кръвта. Вижте символа на Русия – мечката. На нея й се налага не само да ходи на лов за други животни, но и да оцелява в лютите студове. Това е националната култура на Русия.
В посланието си към Федералното събрание на Руската федерация Путин заяви, че причина за притесненията на Русия са научно-техническото изоставане на страната и високото ниво на бедност. Смятам, че Путин не казва всичко. Руснаците засега още не са осъзнали, че те са противоречива нация. Историята в същността си е циклична. Руският народ трябва отново да намери своето място в света. Необходимо им е да разберат кои са те, каква им е историята и какво смятат да правят. Какво сама по себе си представлява Русия? Аз мисля, че през първия и втория си президентски мандат Путин даваше на народа отговори на тези въпроси, но престана да го прави, когато стана президент за трети път. Реши, че Русия е европейска страна, но Западът не я приема. И Путин започна да си задава въпроси: Русия европейска или източна страна е? Руснаците европейци или азиатци са? Мислите на Путин се объркаха и станаха противоречиви. От географска гледна точка, голямата част от Русия се намира в Азия, обаче в културен план Русия трябва да бъде отнасяна към западните страни. Православието е произлязло от християнството, но е получило влияние от изток, когато монголите нахлуват в Русия. Защо Западът не прие Русия? Много руснаци са ми казвали, че основната причина е отсъствието в Русия на епохата на Възраждането. Именно затова смятат Русия за невежествена и изостанала страна, която никога няма да бъде приета от Запада.
Нахлуването на монголите е оставило следата си в културата на Русия. Руснаците нямат национално самосъзнание. Русия беше велика държава, но сега преживява преходен период. На такава огромна територия си противостоят две култури – източна и западна. В такива условия е много сложно да станеш отново велика държава.
- Защо й са на Русия Източна Европа и Близкият Изток?
- Нефтът и културата, това са двете основни причини. В Близкия Изток се води културна война. Православието е дошло от Гърция в Сирия, а от Сирия – в Русия. Защо Русия така силно искаше да си върне Крим? Защото в Крим са гробовете на предците. В Сирия се намират корените на руската култура.
Втората причина е желанието да има контрол над нефта. Третата причина е стремежът й да заеме водещо положение в Близкия Изток. Близкият изток е известен с богатите си ресурси и с традиционно добрите си отношения с Русия. Иран и Афганистан бяха сфери на влияние на Съветския съюз, а след Втората световна война СССР и САЩ водеха борба за лидерство в тези райони. Борбата не е завършила, продължава и днес. Какви са най-големите опасения на съвременна Русия? Русия се страхува преди всичко, че САЩ може да окажат влияние на съюзниците й и те да преминат на тяхна страна. По времето на първите два мандата на Путин имиджът на Русия се повиши, но сега той отново пада. Например МОК забрани на Русия да участва в Олимпиадата в Южна Корея.
- Казахте, че силният политик може да стабилизира обстановката в една страна, обаче никой не живее вечно и затова, ако няма система, която да поддържа създадения ред, когато силният политик вече го няма, страната ще се окаже отново в хаос. В кой от тези стадии се намира Русия в настоящия момент?
- Смятам, че Русия няма да стигне до пълен хаос, обаче опозиционните партии все по-често напомнят за себе си. Дали това ще доведе до безредици? За да се отговори на този въпрос, трябва да се следят ответните действия на Путин. Сега няма силни политици, които да могат да заменят Путин като президент. За да се управлява такава голяма страна, трябва да се прибягва до твърди методи. Но за оценка на развитието на страната трябва да се вземе под внимание и националната икономика, и благосъстоянието на гражданите. Сега трябва да наблюдаваме какво ще се случва по време на новия президентски мандат на Путин.
- Как ще опишете съвременните руско-китайски отношения? Оказват ли Русия и Китай взаимно влияние една на друга?
- Смятам, че Русия и Китай трябва да продължат да поддържат отношения на „квазисъюз”. На нашите страни им е необходимо да си сътрудничат. Владимир Путин и Си Дзинпин често водят телефонни преговори.
По-рано аз давах много висока оценка на управлението на Путин за това, че той пристигаше на официални посещения в съседните страни, а не чакаше тези страни да отидат при него и да му се поклонят. Той наистина подобри отношенията със съседските страни, включително Китай. По-рано за руснаците такава страна – Китай – нямаше. Сега ситуацията се промени. Сега имам студенти от Русия и студенти от Средна Азия. Съвременна Русия иска да се учи от съседните страни, да се учи от Китай. И особено те искат да заимстват от нас опита в управление на държавата. Миналата година ни се удаде да се срещнем със заместник-председателя на държавната Дума. Той малко закъсня за приема и с въодушевление разказваше как специално отишъл да си купи сборника „За държавното управление” на Си Дзинпин. По-рано ние изпращахме нашите студенти да учат в Русия, а сега руските студенти сами идват в Китай. Привлича ги нашата култура.
Ли Шуйюй
Ifeng.com, 26 март 2018
още от автора


  
ПОРТАЛ ЗА КУЛТУРА, ИЗКУСТВО И ОБЩЕСТВО Списание “Християнство и култура” Книжарница “Анджело Ронкали” Фондация “Комунитас”