убягващата справедливост" /> Култура :: Изборът на "Култура" :: Издирва се <br>убягващата справедливост
Български  |  English

Издирва се
убягващата справедливост

 

До предаването на този текст полицията издирва 6 дни двама избягали от централния затвор в София. Бягството е още по-„шокиращо“, защото в софийския затвор е внесен пистолет, с който те са заплашили надзиратели. И това само дни, след като премиерът Бойко Борисов отпусна 15 млн. лв. за специален труд на надзирателите, въпреки че държавният бюджет вече беше гласуван.
Екшънът става още по-притегателен за медиите, когато получават информация, че само една чистачка е гонила бегълците Стефанов и Колев. Вместо сериал, телевизиите родиха новинарския хибрид „комедекшън“. Вътрешният министър Валентин Радев добавя още малко доза снизхождение към полицията по „Нова тв“, като допуска да се превърне в автор на полицейската мъдрост: Ние не мислим, ние действаме. Това става седмици, след като обяви, че служите от „Гранична полиция“ на летището ходят вкупом до тоалетната.
Надзирателите са безсилни, МВР – също, правосъдният министър Цецка Цачева е краят на всяко доверие, а постепенно в тв репортажи бегълците от въоръжени и опасни стават интелигентни.
В същия период медиите отразяват грабежи по села по празниците, нападението над режисьора Николай Поляков, убийство на бизнесмен в Наречен. Всички роднини призовават за максимална присъда, искат възмездие. Думата „справедливост“ не се чува. Никъде не се появяват и обяснения на данните, изнесени от МВР, кои са причините за грабежите и нападенията. Това не е организирана престъпност, а „битова“, с която щеше да се бори още Цветан Цветанов като вътрешен министър. Няма отговор извършителите къде продават откраднатото. Сякаш битовата престъпност съществува само защото има хора с бит в тая държава.
Първоначално в медиите двамата затворници са опасни, въоръжени, агресивни. Бегълците са рецидивисти с присъди за убийство. Медиите дори използват различни фамилии на единия избягал – той е ту Владимир Пелов, ту Владимир Стефанов. Постепенно журналистите се раздвояват и в подхода си при отразяването на този затворнически екшън. bTV започва да омилостивява зрителите, като гради образите им на убийци, ама не съвсем. Припомнен е откъс от репортаж на Асен Йорданов по bTV от 2010 г., който е впечатлен от интелекта на Владимир Пелов. През 2010 г. Стефанов използвал отпуската си за добро поведение, за да извърши нещо, за което не е предупредил директора на затвора. Явил се на изпита по специалност „Екология“ в СУ и го издържа с 5.88. Репортерът ни обяснява как „умният затворник“ иска да научи децата си, че образованието е начинът да не поемат по неговия път. След предсрочното му освобождаване обаче, Владимир Стефанов се укрива в благоевградско село, докато полицията го издирва за грабеж на златарско ателие, а при бягството отвлича дете, докато краде кола. Осъден е и за нападение над двама полицаи. Но сега телевизията съобщава, че негови приятели и роднини казват, че не е агресивен. Разказът за тази му присъда се смесва с разказа за убийството на двама братя наркоразпространители в Благоевград през 2016 г. Трудно може да се разбере колко убийства е извършил Стефанов. Във форумите на регионални издания е насърчаван да се пази и да не се предава, наричан е „вождът“, който разчиства Благоевград от „мангали“, виждан е като местния правораздавач. Полицаите от Благоевград са обвинявани в невъзможни за изброяване връзки с хора от „подземния свят“. Въобще, ако гледаме регионални онлайн издания, целият Благоевград е подземен свят. В националните телевизии не се споменава нищо за потърпевшите от деянията му. Биографиите на двамата бегълци от затвора се разминават до неузнаваемост в различните медии. По-младият беглец, Радослав Колев, е осъден за „убийство на данъчен инспектор“, казва Ани Салич по „Нова тв“. И добавя: Колев го нападнал и пребил с чук, защото данъчният проявил интимен интерес към него. По bTV е описан като осъден за „двойно убийство“, а регионални сайтове съобщават, че е убил 15-годишно момиче. Канна Рачева от bTV се среща с брата на Радослав Колев, който осмива „господата от Софийското“, прибрали го за няколко часа. И има своя версия за присъдата: Радослав може да е избухлив, но не е такъв, какъвто го описват. В смисъл, не е баш убиец. Верно, извършил е престъпление – убийство, ама има си причини и за това.
Въобще, bTV беше медията, която имаше напълно различна политика на отразяване на бегълците – докосва ни до най-близките им. Синът на Владимир Стефанов, който се казва Владимир Пелов, е арестуван от полицията още в първите часове след бягството. Той е студент по педагогика. По „Нова тв“ са по-скептични, казват, че е студент, но прекарва по-голяма част от времето си в Благоевград. Преди дни полицията е съобщила, че е задържан, за да даде сведения, но е отказал да съдейства. По bTV синът казва, че е задържан неправомерно. На кого да вярваме – на бъдещия учител или на сегашния полицай? Пет дни след бягството, на фона на ротативки, говори Тихомир Миков, бивш работодател на Владимир Стефанов. Кореспондентката на bTV Венелина Григорова записва как Миков изрича, че беглецът ще се опита да се свърже със семейството си и това ще стане чрез медиите. Човекът пред ротативките издава присъда на тъмничарите – от екрана чуваме, че надзирателите не трябва да получават два месеца заплатите си. Вместо да се чудят на чия страна да застанат, медиите биха могли да забележат нещо друго – в обществото все още има очакване за справедливост, което институциите не удовлетворяват.
още от автора


  
ПОРТАЛ ЗА КУЛТУРА, ИЗКУСТВО И ОБЩЕСТВО Списание “Християнство и култура” Книжарница “Анджело Ронкали” Фондация “Комунитас”