Честито! , брой 15 (2939), 20 април 2018" /> Култура :: Юбилеи :: Георги Чаушов на 80
Български  |  English

Георги Чаушов на 80

 
Клишето, което иде в ума на пишещия текст за юбилей, е „самобитен”. За Георги Чаушов това определение си е съвсем на мястото. Няма негов предходник карикатурист, от когото да личи, че е заел нещо, нищо не заемат от него и идващите по-късно карикатуристи.
Персонажите и предметите му са плътни, някак сочни, някак обемни – още преди човек да възприеме създадената от карикатуриста ситуация, окото се сблъсква с тази плътност, която дистанцира, изхвърля карикатурата от конкретния виц, „монументализира” я по някакъв начин.
Не знам дали да продължа в тази посока: рисунката му сочи българския характер, търпеливото, бавно, земно живеене в един свят, който си ни прилича...
В продължение на много, много време той е един от стълбовете на вестник „Стършел”, онова „издание на ЦК на БКП”, което „критикуваше отрицателните явления в нашия живот” и на практика в най-добрите си текстове и карикатури подриваше власт и началници.
И като творец, и като човек, Чаушов е неподражаем.
Тъкмо когато можеше да си рисува карикатурите, без да се съобразява и притеснява, през 1994 г. той „захвърли молива” и отиде на село да живее, размишлява и пише своята теория на триализма.
Оттогава досега той го е хванал само веднъж – за да илюстрира басните „От иглу до кюнец” на Валери Петров.
А жалко!
Както и да е, да си жив и здрав, Жоро, да илядиш!
още от автора


  
ПОРТАЛ ЗА КУЛТУРА, ИЗКУСТВО И ОБЩЕСТВО Списание “Християнство и култура” Книжарница “Анджело Ронкали” Фондация “Комунитас”