Български  |  English

Учени за дезинформация

 
Някои британски учени се занимават с разпространение на дезинформация в подкрепа на Асад и теориите на заговора, прокарвани от Русия, разкрива Таймс.
Тези учени са основатели на така наречената Работна група за Сирия, пропагандата и медиите (Working Group onSyria, Propaganda and Media) и заемат длъжности в различни университети, включително университетите в Единбург, Шефилд и Лестър.
Членовете на тази група, в която влизат четирима професора, разпространяват лъжлива информация – която вчера, 13 април, озвучи руският посланик във Великобритания – за това, че „Белите каски”1] са изфабрикували видеозаписи, използвани за доказателство, че силите на президента Асад, с подкрепата на Русия, са извършили атаките.
Между съветниците на тази работна група има един американец, който се съмнява в основателността на американската версия за терористичните актове от 11 септември, като я нарича „теория на заговора”, има и един австралиец, който изказва предположението, че зад химическата атака в Сирия от миналата седмица стои ЦРУ.
„Белите каски” си навлякоха гнева на Русия с това, че документираха химическата атака в Хан Шейхун през април миналата година, при която загинаха 83 човека, почти една трета бяха деца. През септември миналата година представителите на ООН стигнаха до извода, че „има сериозни основания да се предполага, че сирийската армия е хвърлила бомба със зарин” върху Хан Шейхун.
Вчера, 13 април, един от членовете на вече спомената Работна група, професорът в областта на политиката за опазване на околната среда в Единбургския университет Тим Хейуърд, препрати туит за атака в Източна Гута, в който ставаше дума, че „Белите каски” и терористични групи са организирали операции под чужд флаг, похитили са и натъпкали с наркотици деца, които са използвали за инсценировка. „Свидетелските показания на мирните граждани и чиновниците в Гута повдигат много тревожни въпроси”, добави той.
Хейуърд публикува статия на своя колега Пол Маккиг, професор в областта на генетичната епидемиология и статистическата генетика, в която се говори, че вероятността Асад да е провеждал химическите атаки е „практически нулева”. Той бил използвал „теорията на вероятностите”, за да оцени данните.
Професор Хейуърд използва хаштага #Syriahoax за обсъждането на химическите атаки в Сирия. Той се разпространи бързо, след като от него се възползваха такива ултрадесни личности в САЩ като Майк Чернович, основен поддръжник на теорията за „пицагейт”, според която сътрудниците на Хилари Клинтън са били свързани с тайна организация от педофили. Има слухове, че този хаштаг се използва от руснаците при една от техните кибероперации.
Професорът твърди също, че видеото, в което изглежда са показани жертви на химическа атака, е постановка. Един от спасителите маха кърпата от една от предполагаемите жертви. Професор Хейуърд пише: „Мисията на „Белите каски”: да се спаси една кърпа, значи да се спасят всички #Syriahoax.” След като с него се свързаха репортери, той изтри този туит.
Американският професор Марк Криспин Милър, който, според слуховете, наричал обясненията на американското правителство на терористичните атаки от 11 септември „теория на заговора”, е един от съветниците на Работната група. Друг съветник е Дейвид Блекол, професор от Австралия, който пише в Туитър, че „ЦРУ организира газовите атаки, за да има предлог за ескалация в Сирия”.
Професор Хейуърд е писал статии за алтернативния новинарски сайт 21st Century Wire, където като помощник-редактор работи Ванеса Били, дъщеря на покойния британски дипломат сър Харолд Били. Тя твърди, че „Белите каски” са свързани с Ал Кайда и че, тъй като те са „терористи”, са „законни мишени” за силите на Асад.
Друг един член на тази работна група – Пирс Робинсън, професор в областта на политиката и политическата журналистика в университета в Шефилд – публикува видео, в което госпожа Били за пореден път заяви, че „Белите каски” трябва да станат мишена, отбелязвайки го като „интересно интервю”.
Така Маккормак, професор по международни отношения в университета в Лестър, която също е в тази група, написа в Туитър, че е „установен факт, че „Белите каски” са фактически Ал Кайда.” По мнението на доктор Маккормак, смъртта на бившия президент Слободан Милошевич, когото съдеха за военни престъпления в Хага, е „сложила край на фарса” на съдебния процес.
В първата аналитична записка, публикувана от тази Работна група и наречена „Съмнения по повод Новичок”, се поставяше под съмнение самото съществуване на секретната руска програма за разработване на нервнопаралитични вещества. Великобритания обвини Москва за отравянето на двойния агент Сергей Скрипал и дъщеря му Юлия, което се случи през март в Солсбъри.
В интервю за Таймс професор Робинсън каза: „Всичко, което говоря и пиша, мога да го потвърдя с добросъвестни изследвания и внимателно разглеждане на достъпните данни. Ванеса Били предоставя информация, която си струва да бъде разгледана и несъмнено нейната работа за „Белите каски”, заедно с работите на другите експерти, повдига изключително важни въпроси, на които научните работници трябва да намерят отговор и които обществеността трябва да знае.”
Представители на университета в Шефилд отказаха да коментират ситуацията, като отбелязаха, че за разглеждането на този въпрос е необходимо повече време.
Колкото до използването на хаштага #Syriahoax, професор Хейуърд каза: ”Доколкото разбирам, хаштагът трябва да отразява темата, а не убежденията. Аз не смятам, че разпространявам „дезинформация”.
Представителите на университета в Единбург отбелязаха: „Ние признаваме и поддържаме фундаменталното значение на свободата на словото и се стремим да възпитаваме култура, която дава на хората възможност да изразяват своето мнение в условията на взаимно уважение.”
Адам Ларсон, независим експерт, влизащ в състава на Работната група, отрича, че тя разпространява дезинформация. По думите му, заблуждаващото съдържание трябва да се създава така, че да „заблуждава и да противоречи на действителността”.
thetimes.co.uk, 14 март 2018


[1] Така е известна неправителствената организация Сирийска гражданска защита. Тя действа предимно в бунтовническите райони в Сирия, във владените от правителствените сили не е допускана. (бел. ред.)
 

 

още от автора


  
ПОРТАЛ ЗА КУЛТУРА, ИЗКУСТВО И ОБЩЕСТВО Списание “Християнство и култура” Книжарница “Анджело Ронкали” Фондация “Комунитас”