Български  |  English

120 години БТА в 58 кадъра

 
От 30 март 2018 г. на „Моста на влюбените” (НДК) може да се види фотографска изложба, посветена на 120-годишнината от създаването на Българската телеграфна агенция. Изложбата, озаглавена „Образите помнят вместо нас”, е част от календара на фестивала „Фотофабрика”. Кураторът Георги Лозанов обяснява така замисъла на изложбата:
Изложбата е представителна за най-големия фотографски архив у нас – този на Българската телеграфна агенция. Той съхранява образната летопис на всичко по-важно, случило се в страната от 50-те години на миналия век до днес. Но водещият принцип на селекцията не е събитиен, а залага на професионалното майсторство, търси своеобразната естетика на агитационната фотожурналистика. Следва отдалечаването от прилежната регистрация по посока на театрализация на историята, на снимането й като спектакъл. Следи превръщането на историята на общността в човешки истории, в нечие преживяване, жест, поглед… Интересува се от фотографиите като авторско постижение, независимо от техния обект.
Неочаквано обаче изложбата някак „от само себе си” получи и ясен тематичен фокус – комунизмът и падането му. И това е разбираемо, тъй като след Освобождението от Османската империя освобождението от Съветската е единственото безспорно щастливо събитие в живота на нацията. То промени не само (и не толкова) държавата и всекидневието, колкото хоризонта на мисленето. Включително и в образи.[…]
К


  
ПОРТАЛ ЗА КУЛТУРА, ИЗКУСТВО И ОБЩЕСТВО Списание “Християнство и култура” Книжарница “Анджело Ронкали” Фондация “Комунитас”