Български  |  English

Награди

 
Награди Васа Ганчева 2018
На 24 април в Литературен клуб „Перото“ се състоя отново церемонията по присъждането на наградите на името на Васа Ганчева (1946-2011), телевизионна водеща и режисьорка, публицистка и преводачка. И тази година техни носители станаха представители на най-новото поколение творци у нас с вече убедителни изяви в професионалните сфери, свързани с работата и постиженията на Васа Ганчева. Наградените са:
Теодор Спасов, магистър по журналистика, за неговите очерци и репортажи на актуални теми, в които обществената проблематика е най-тясно свързана с умението му да я поднася с ангажираност и на добро художествено равнище;
Мария Змийчарова, преводачка, пресъздала на български език поезията на Ханс Кристиан Андерсен, на Тумас Транстрьомер и на други шведски поети, на романи от съвременни датски писатели и др.;
Елица Кънчева, репортер в „Денят започва с култура“ на БНТ, за активната й дейност в областта на оперативната културна журналистика.
*
Награди Рашко Сугарев 2018
На 23 април т.г. НДФ „13 века България“ за 21-и път връчи наградите от Националния литературен конкурс за публикуван къс разказ “Рашко Сугарев“ 2018. Лауреатите бяха избрани от постоянното жури в състав: Димитър Коруджиев (председател), Георги Величков, Деян Енев и Теодора Димова.
Първа награда получава Велислав Д. Иванов за разказа „Позорът“ - грамота и 700 лв.;
Втора награда е за Калоян Захариев за разказа „Нимфа от реката“ - грамота и 500 лв.;
Трета награда - на Ралица Райкова за разказа „Раницата“ - грамота и парично покритие от 400 лв.
*
Милен Русков получи наградата „Цветето на Хеликон“. Неговият роман „Чамкория”, издание на „Жанет 45”, спечели състезанието между 12-те номинирани за наградата „Хеликон” издания със 7200 продадени бройки – рекорд в историята на отличието. Двутомникът „Чамкория“ спечели още едно признание. На него заложиха 123-ма служители от 25 книжарници „Хеликон“ в 20 града на България в своя вътрешен конкурс „Изборът на книжарите“ за 2017 г.
К


  
ПОРТАЛ ЗА КУЛТУРА, ИЗКУСТВО И ОБЩЕСТВО Списание “Християнство и култура” Книжарница “Анджело Ронкали” Фондация “Комунитас”