Български  |  English

Движение Реформи в културата

 

Днес, на светлия български празник 24 май, даваме начало на гражданско движение за реформи в културата. То мобилизира съмишленици от културния сектор, за които е ясно, че такива реформи са наложителни.
За всички, които следят културните процеси, е ясно, че:
- Българската култура е недофинансирана въпреки реалния принос на културните индустрии към БВП (според международни статистики – почти винаги около и над 4%, принос, запазен дори в годините на икономическа криза 2008 - 2012). С това е нарушено конституционно право на българските граждани да се ползват от националните и общочовешките културни ценности и да развиват своята култура (чл. 54. (1) от Конституцията на РБ).
- Недостатъчното финансиране се отнася както за мизерния процент от бюджета, предназначен за култура (под 0.5% въпреки предизборните обещания на ГЕРБ за 1%), така и за недостатъчните държавни и общински фондове за културни проекти и програми.
- В хазартната сфера у нас се въртят повече от 3 млрд. лева годишно: съществуват успешни международни модели, показващи как малки отчисления от този оборот и от чудовищните приходи на хазартни босове и олигарси биха могли да решат много проблеми.
- С псевдопазарни аргументи последователно се пропилява културен капитал, разрушават се традиции, институции и културни мрежи, изграждани от десетилетия – читалища, театрални състави, оркестри, трупи, хорове, фестивали. Българската книга и книзгоиздаване не се ползват от онези данъчни облекчения, които са практика в почти всички страни на ЕС.
- Нарастват злоупотребите с българското културно наследство, движимо и недвижимо. То е далеч от добро консервиране, съхраняване и дигатализация. Самата дума «културно наследство» все повече става синоним на корупционни схеми, на приватизирани национални ценности.
- Българската култура постепенно се превръща единствено в повод за печеливши «строителни» инициативи, които източват пари от ремонти или от терени, от «реставрации» и съмнителни археологически сензации.Междувременно колекции мухлясват в депата, разпадат се картини и скулптори, гние текстил, фондовете на библиотеките не се обновяват.
- Културните инициативи на самите български граждани (т.е. онази културна енергия, която идва отдолу) са оставени да се оправят сами. Националният фонд «Култура» разполага със смехотворни средства, държавата няма визия и не подпомага подобни културни инициативи на гражданите: всъщност, нито един държавен чиновник не си дава сметка за тяхната ключова важност и за това, че те са самата същност на прословутата «децентрализация» и «включване».
- Държавата и правителството успешно не забелязват деградацията на европейските и национални ценности. Патриотизмът е подменен от агресивен и повърхностен национал-популизъм, лишен от истинска културна памет, той често поражда ксенофобия и анти-европейски настроения.
- Не се полагат планомерни държавни усилия за връзка между културните и образователни политики, докато общото ниво на публиките спада, а културната консумация съзнателно се комерсиализира и то чрез държавни лостове и инструменти. Година след година, десетилетие след десетилетия, това постепенно насажда чалга-манталитет, плоско, пасивно културно консуматорство, отказ от усилия, риалити манталитет. България се превръща в пустиня на вкуса. Откъснати от политиките за култура, образователните политики (сами по себе си недостатъчни и несъвършени) са насочени към елементарна и функционална грамотност. В документите на ЕС тази зависимост лаконично се нарича «културата като катализатор на творчеството и иновациите» и се говори за нейния «принос по отношение интелигентен и устойчив растеж и социалното приобщаване.
- Културната дипломация и външната културна политика са подменени от имитации и грандомания. Българската култура се представя по света и в Европа чрез евтини и помпозни шоу-трикове. Всъщност, България се изолира културно от Европа и света, от процеси и тенденции в съвременното изкуство, а реалният български принос е невидим.
В заключение можем да кажем, че у нас просто отсъстват промислени културни политики. Те са подменени със своите политически и медийни двойници, зад които се крият корупционни схеми и лобистки интереси. Отсъства и научно събирана информация, културна статистика, експертен потенциал, дългосрочни културни изследвания, върху които едно добро управление на културата би могло да стъпи. Затова всъщност няма и истинско управление на културата, а само имитационни жестове и ялова бюрокрация. В тази връзка е необходима ревизия на цялата нормативна база и на начина, по който закони и подзаконови актове обикновено са били писани досега – не, за да служат на магистралните цели на българската култура, а с временни и компромисни намерения, за да обслужат едни или други частни интереси (това прави текстовете им пълни с кръпки и поправки, вътрешно противоречиви и объркани).
 
Нашето послание:
«Реформи в културата» се вдъхновява от идеята, че културата е първостепенно благо, съществен елемент от качеството на живот. Смятаме за свой дълг да не допуснем упадък на това качество, с което да защитим и конституционното право на българските граждани.
Движението ще има две практически задачи:
1. В поредица от последователни публични форуми да направи критически мониторинг на направеното (а и на не направеното, на погрешно или имитативно направеното) в областта на секторните културни политики от правителството на ГЕРБ и от предходните правителства. Те ще формулират болни проблеми, провали, скандали и престъпления, ще създадат консенсус около наложителни реформи и очевидни приоритети.
2. Чрез дискусии между творци и експерти да разработи постепенно стратегическа визия за ролята на културата, връзката й с образованието, ценността й за българското общество, както и да очертае спешни мерки, стъпки към законодателни инициативи и национална стратегия. Ще бъдат разработени и предложени планове за реформи там, където проблемите са болни и видими за всички.
Нека не чакаме някой друг да го направи вместо нас: ние знаем за какво става дума, какъв е залогът. Това е наша работа.
 
(Текста публикуваме със съкращения)
още от автора


4 - 04.06.2018 16:35

АСаН АСаНОВ, ясно!
От: 4UK4A
Ага, ага, както казвахме на съветски език = някои имена се издадоха, между които един от софийските агитки завоювали Чирлан ЕвроСтоКултурата. Това е небезизвестнио АсАн АсАновский. Мерсиме, без Нас.
3 - 26.05.2018 16:52

"Културната Революция" не предстои
От: Петър С. Д.
Две неща веднага ми изскачат в паметта, от които едното за онези от вас, които тогава минавахте прави под масата няма да е ясен спомен. А то е КУЛТУРНАТА РЕВОЛЮЦИЯ. Не платонична "реформа", а Големи Шамари. Мина-замина и Революцията, китайците оттогава превключиха на Комунистически Капитализъм и вече ПРОИЗВЕЖДАТ.
ВСИЧКО.
MADE IN CHINA =от кедс-овете (дето им викахме "кецове") до ледоразбивачите. Противоатомни. И острови произвеждат, в Южнокитайско море.

Другото е НАСЛЕДСТВО В РИСК. Петиция ли, движение ли, на морето дупка ли. Молитва за дъжд. Неадресирано към никого кудкудякане, без яснота АЗ/ТИ/НИЕ какво точно да направим, щом "лозето НЕ ЩЕ МОТИКА, иска молитва". Карай там, и без дюлгери можем, раздай Хонорисите.
Да оставим недоразумението в самия крясък на заглавието: "риск" значи, че опасност има, но има и обратното =има и хазарт, има джакпот, има "късмет" =фифти/фифти (сиксти/сиксти, 60%/60%; "риск печели/риск губи")
Глупости, няма (надежда всяка оставете; корабът => правилно) "РИСК" никакъв.

След като Нацията, Суверенът с неговата "държава" изоставиха да рухне високоразвитата от специалния Пейо Бербенлиев стройна МАСОВА ПРАКТИКА от 70те и 80те на ХХия (призната за равностойна от всички европейски школи =НИПК; за американска изобщо нямаше място) то за архитектурните ни и археологически съкровища само некролог-дисертации остава да си съчиняваме. Незащитими. В рамка на стената. Панагюрски съкровища в три размера -Божо.

((В скоби с извинение за мръсните думи: ГРАЖДАНСКО ДВИЖЕНИЕ / ИНИЦИАТИВА напоследък употребяват за прикритие разни шайки ортаци като ония пловдивчани дето щели да съборят Партийния дом -вертикална задънка на Главната- за да се отворел изглед към Родопите (?!?А?) та да им се даде мястото да си построят доходно частно здание за ... ОПЕРетата под наем. Не ни стигат салоните на ГДК Борис Христов, щото, та - инициатива...))

Та ако "реформата" я инициирВате като Революция - ами така кажете, да грабваме картечниците, нищо, че не сме у Тексасо.
2 - 24.05.2018 16:51

ДПС = Далавера Привилегия и Салтанат?
От: 4UK4A
Аноним, 21 век - така ли се основава и авторизира и ПОДПИСВА инициатива, бе комщо?

Със закъснение забелязах -увлечен по музиката на славословието като горско поточе - какво че не е ясно тия кои са и не са ли ония същите, а? А?

Щом ДЕбеЛЯН БЕйЕВСКИ инициира, човек млад, преуспяващ, корпулентен, знаменосец на Далав.Привиле.Салтанат (ДПС) как да не го последваме и ний с индж. БайГанев?

Та бъдете любезни, назовете се, ако не сте отново онези, кулТУРСКИТЕ деятели.
1 - 24.05.2018 16:39

"SHOW ME DA MONEY!"
От: 4UK4A
КОЙ ПЛАЩА?

Едвали колегата Вла. Пу. ще се бръкне; докато от другата страна Дони даже уволнява посланиците и нямало да им плаща пенсиите на стари залужили дипломати, та камо ли АМзаБГ да помага...

Така че си оставаме ние сами все наши си хора да си хортуваме по махленски в поредната конферентна Говорилня без да се знае откъде пътни, дневни и квартирни.

На всеки тротоар - Университет; АКАДЕМИИ дал Господ (БАН; БАНи; БАНки за Култ.Изк; БАНица; а пловдивското мУтрополитче и то "академиче многознайниче" се писа та си отвори Негова си Духовна да ни поучавало, оти Софийската недостатачна за малка и намаляваща Българийка).

От професоря не мож' се размина, и ОЩЕ ИДВАТ.

Хак ни е, РежимътБоБо4 предстои да властва над пет файтона пенсионери, неуспели да вдянат бъкел ингилизки.
  
ПОРТАЛ ЗА КУЛТУРА, ИЗКУСТВО И ОБЩЕСТВО Списание “Християнство и култура” Книжарница “Анджело Ронкали” Фондация “Комунитас”