Български  |  English

Емилиян Станев и новите учебни програми

 
До г-н Красимир Вълчев, министър на образованието и науката
Копие: До Комисията по образование и наука в НС
Относно: Отпадането на творчеството на писателя Емилиян Станев от учебната програма
 
Уважаеми г-н Вълчев,
Уважаеми дами и господа народни представители,
Обръщаме се към Вас от музея на големия български писател Емилиян Станев в гр. Велико Търново и Сдружение „Емилиян Станев“ – носител на авторските права върху творбите на Емилиян Станев, с голяма тревога във връзка с проекта за нови учебни програми, от които творчеството му е изхвърлено. Смятаме, че това би било голяма грешка. В началния курс досега се изучаваха част от творбите за деца на Станев, в които той описва чудния свят на природата и животните. Така учениците ще бъдат лишени от опознаването на природата, от образци на пластично изображение, които изграждат техния мироглед. Творчеството за природата и животните на Емилиян Станев не може да бъде заменено с нищо друго в българската литература. От програмата за литература в 8 клас е извадена повестта „Крадецът на праскови“ – най-красивата любовна история в българската литература.
Излишно е да Ви уверяваме в качествата на прозата на писателя. Емилиян Станев отдавна е световно признат автор. Прозата му е преведена и издадена по цял свят и продължава да се превежда. Отдавна той принадлежи с творчеството си към европейските литератури и не е редно българските ученици да бъдат лишавани от него. Той е признат класик, защото с творбите си помага на българина да опознае себе си. В творчеството му е залегнала историческата тема, социално-политическата и любовната. С всичко това може да бъде включен в отделните тематични модули или да се запази това, което се изучаваше досега от него. Само искаме да припомним, че 100-годишнината от рождението му през 2007 г. беше обявена от ЮНЕСКО за година на Емилиян Станев, което беше гордост за България.
От края на април досега в музея звънят много негови почитатели и питат възможно ли е отпадането му. Ние, работещите в музея и членовете на Сдружение „Емилиян Станев“, които се грижим за неговата памет и литературно наследство, смятаме, че не бива творбите му да отпадат от учебната програма. Зад нас стои и академичната общност, както и много интелектуалци. Много хора предлагат да се направи подписка до Вас, но ние мислим, че Вие ще ни разберете и ще предотвратите подобна нелепост. Все още тази програма е проект.
Ние, работещите в музея му и колегите от Сдружението, виждаме какъв интерес проявяват децата, които посещават експозицията. Така се получава един затворен цикъл между училището и музея. Нека не го прекъсваме по варварски начин.
Нашето предложение е:
1. Изучаване творчеството на Емилиян Станев в началния курс да остане по сега действащата учебна програма.
2. В 6 клас е уместно в модула „Човекът и другите“ да бъде засегната темата за животните чрез откъси от повестите „Когато скрежът се топи“ и „Повест за една гора“.
3. В 11 или 12 клас предлагаме да бъде включена повестта „Крадецът на праскови“, която със своята тематика и художествена стойност е подходяща за учениците от горните класове.
Оставаме с уважение: д-р Радка Пенчева, доц. д-р Владимир Донев
29 май 2018 г.
ВеликоТърново
още от автора


  
ПОРТАЛ ЗА КУЛТУРА, ИЗКУСТВО И ОБЩЕСТВО Списание “Християнство и култура” Книжарница “Анджело Ронкали” Фондация “Комунитас”