Български  |  English

Пак цензура

 

В Брюксел, в края на интервюто за политиката на ЕС за бежанците, премиерът Бойко Борисов започва да се гневи на „фалшива новина“ за гръцки остров, който си бил купил. Гневът му прозвучава в ефира: Лъжа, лъжа, лъжа!
На следващия ден предаването на Милен Цветков бе свалено. „Нова тв“ потвърждава, че не е излъчено, защото не отговаряло на правилата, дето телевизията винаги спазвала.
Сашо Диков прави извънредно предаване по „Евроком“, като кани част от гостите на Милен Цветков от сваленото му предаване. В „Евродикоф“ гръцкият остров се превръща в новина за 50 тона злато от Тодор Живков, дадени за ГЕРБ.
Първо в „Евродикоф“ говори не отишлият в „Нова тв“ журналист Мирослав Иванов. Следва реклама – в един рекламен блок два клипа са на „Медикъл караджъ“, клиника за репродуктивно здраве в Турция. След рекламите гости са виновникът, може би, за спирането на предаването Николай Гацев и доц. Йоаким Каламарис, за който се твърди, че също е трябвало да бъде гост, но по думите му, никой не му се е обадил. С Николай Гацев в студиото на Милен Цветков е имало още един гост, назоваван „гръцкия гост“.
Йоаким Каламарис е доктор в Европейския колеж в Пловдив. По-трудно е да си припомним кой е Николай Гацев – през 2015 г., като общински съветник от „сините“, се появи в кадър с индиански пера на празнична церемония в Деня на София. После подкрепяше референдума на „Шоуто на Слави“, а сега беше представен като зам.-председател на „Добродетелна дружина“.
В предаването на Диков Николай Гацев показва банков документ, от който се видя нещо размазано. Махаме, не се вижда – признава дори Сашо Диков. Това е банков документ за депозирането през 1982 г. на 50 тона злато в европейска банка, обяснява ни Николай Гацев и казва, че всеки може да провери. После научаваме, че Бойко Борисов не бил точно телохранител на Тодор Живков, защото, когато Гацев ходил при Живков, Борисов неведнъж му правил кафе. А Сашо Диков няколко пъти му казва, че олеква, ако обижда премиера. Но Гацев е последователен – заявява на Диков, че като мъж на Аня Пенчева, сигурно знае, че младият Бойко Борисов е бил на реда в Народния театър, отделен за „династията“ на Живков. Сашо Диков пак му напомня да не олеква. Николай Гацев е разказал в предаването на Милен Цветков, че има документ от досието на Бойко Борисов в една голяма държава. Документът е от 1982 г. - това е началото на българската перестройка, аз така го нарекох, казва Гацев. После ни посочва нещо, за което твърди, че е заверка от немски нотариус на 1 август 2005 г. и че в края на 2005 г. е направен първият трансфер към Фондация „Конрад Аденауер“. Сашо Диков коректно пита как разбира, че е направен трансфер. Аз го твърдя!, казва Николай Гацев. Фондация „Конрад Аденауер“ пък изпълнява волята на дарителя да финансира политически проект и това е ГЕРБ. И е убеден, че от фондацията няма да отрекат, защото са германци. В края на разговора Николай Гацев казва, че „голямата държава“, в която е досието на Борисов, ще го подсети и по друг начин.
Един гост с много мистификации в главата си трябва да представи „истината“. „Аз твърдя!“ от неговите уста звучи доста индиански. За съжаление, подобна проба псевдоплурализъм при Сашо Диков само допълва жалбите на Бойко Борисов, който на пресконференция моли медиите да се оправят сами - да се цензурират, автоцензурират, каквото искат да правят, само да не му намесват името, защото и неговото семейство гледа… Медиите пък почват да се самонавиват, че ако говориш на темата за гръцкия остров, ти си свободна медия.
Иван Бакалов, като гост на Златимир Йочев в „България он еър“, обясни, че премиерът сам си разпространява фалшиви новини и сам си ги опровергава. Това е PR ход. Следващия път може да се появи новина, че е космонавт. Така, когато се разчуе, че е откраднал 50 милиона евро, никой няма да повярва.
Ако има някаква поука за журналистите и медиите, то тя е, че „Нова тв“ трябва да си смени мантрата за „правилата“, като сваля предавания. Със същите мотиви Анна Цолова остана в гардероба със скелети, скован от друг пишман познавач на документи, същите мотиви чухме при напускането на Васил Иванов, записващ колегите си, без да ги предупреди. Тръгна си и причината за целия панаир тогава – Дарина Сарелска, на която е трудно да запомним роднините и връзката им с ГЕРБ. Ако Милен Цветков излъчи казаното от Николай Гацев, той има само един ход – на следващия ден да търси потвърждение или отхвърляне на казаното. И е по-добре „Нова тв“ да го остави, за да не се произведе от една фалшива новина и втора.
още от автора


  
ПОРТАЛ ЗА КУЛТУРА, ИЗКУСТВО И ОБЩЕСТВО Списание “Християнство и култура” Книжарница “Анджело Ронкали” Фондация “Комунитас”