Български  |  English

Кръстьо Марев - част от духа на Пловдив

Кръстьо Марев навърши 80 години. Той е добре познат на оперните творци в България, трайно свързан с развитието на музикалната култура в Пловдив през последния половин век. В различни периоди е ангажиран и като ръководител в Пловдивското певческо дружество, и като преподавател в музикалното училище, и като църковнохоров деец.
Основният му принос към културната история на града е дейността му на диригент в Пловдивската опера. От създаването й през 1953 година в продължение на 34 години името му неизменно присъства в афиша на театъра, а от 1966 г. до 1985 г той е неин главен диригент. Под неговата палка са осъществени над 80 постановки, някои от които са постижения в национален мащаб - "Борис Годунов", "Княз Игор", "Лучия ди Ламермур", "Луд гидия".
Маестро Марев е издирижирал над 3000 спектакъла, само "Луд гидия" е играна 150 пъти.

И днес Кръстьо Марев е все така жизнен и отдаден на изкуството. След пенсионирането си той се върна към първата си любов - църковната музика. От няколко години всяка събота и неделя катедралният храм "Св. Варина" се оглася от майсторските изпълнения на най-добрия църковен хор в Пловдив, ръководен от енергичните и взискателни ръце на маестрото.

И ако тези редове завършват в дисонанс с празничния повод за тяхното написване, то е, защото Пловдив вече няколко месеца проявява непростима безпаметност по отношение на твореца, който десетилетия е неразделна част от духовния живот на града. Юбилярят не бе почетен от пловдивската община нито с тържество, нито дори с няколко думи като признавие за дейността му. Вярвам, че не след дълго Пловдивската опера няма да отбележи 50-годишнината си без участието на един от най-заслужилите нейни ветерани.
още от автора


 
  
ПОРТАЛ ЗА КУЛТУРА, ИЗКУСТВО И ОБЩЕСТВО Списание “Християнство и култура” Книжарница “Анджело Ронкали” Фондация “Комунитас”