Български  |  English
100-годишнината от рождението на големия живописец Стоян Сотиров (1903-1984) бе отбелязана с изложба на третия етаж в Националния изложбен център на ул. "Шипка" 6. В експозицията са включени над 70 исторически композиции, натюрморти, портрети, пейзажи, композиции на социална тематика, картини от цикъл "Къпещи се" и др.

Стоян Сотиров е роден на 24 май 1903 в Горна Джумая. През 1928 завършва живопис в софийската Художествена академия заедно с Дечко Узунов в класа на проф. Стефан Иванов. Още при първите си изяви през 30-те е оценен високо от Сирак Скитник. Един от основателите е на Дружеството на новите художници. Дълги години е председател на СБХ и работи по оформянето на неговата структура. За съжаление, днес все още остава малко познат сред широката публика. В експозицията са включени както известни картини, като "Обед", "Почивка", "Розоберачки", "Автопортрет" от 1959, така и по-непознати композиции.

Начинът на разполагане на платната в залата позволява проследяването на различните творчески периоди и живописни подходи на художника на принципа на контраста. Уравновесените в цветово отношение композиции на историческа тематика ("Илинденци", "Въстанието в Дуранкулак - 1900", "Пирински реквием" и др.) се редуват с натюрморти и фигурални композиции. Рисувани сякаш на един дъх, те разкриват Стоян Сотиров като ярък колорист. Овладял цветовата експресия до съвършенство, художникът постига деликатно психологическо въздействие. Силният драматизъм е чужд на картините му. Той изследва дълбоките колоритни взаимоотношения, прилага уравновесени композиционни схеми и постига забележително въздействие.

При натюрмортите залага на цветовия контраст, като съпоставя основни и допълнителни цветове и постига ярко звучене. Фонът почти навсякъде е условен. В някои платна художникът е достигнал до абстрактна изчистеност.

Централната картина в изложбата е подбрана от цикъл "Къпещи се". Доминират ярките огненочервени тонове. Телата на къпещите са се слели в обща колоритна игра. И тази, като повечето композиции, които ни припомня изложбата, показва Стоян Сотиров като художник, постигнал вечността в образи с непроменлива стойност.

Въпреки доброто композиране на платната в залата, възприемането им донякъде е затруднено от липсата на датировки върху етикетите със заглавията.

Платната са предоставени от фондовете на 10 галерии: НХГ, СГХГ, галериите в Благоевград, Бургас, Добрич, Сливен, Варна, Плевен, Ямбол, Пловдив и от частни колекции.

Изложбата продължава до 30 септември.
още от автора


 
  
ПОРТАЛ ЗА КУЛТУРА, ИЗКУСТВО И ОБЩЕСТВО Списание “Християнство и култура” Книжарница “Анджело Ронкали” Фондация “Комунитас”