Жалка рокада

 

Министерството на културата прояви поредната си “загриженост” за съдбата на българското кино – след като в края на 2009 намали бюджета за филмопроизводство, на 3. 02. 2010 Вежди Рашидов освободи директора на Филмова студия “Време” Станимир Трифонов и на негово място назначи Зорница Попова. Това се случва непосредствено след писмен призив от Националния съвет за кино до МК да се спре ликвидацията на Студия „Време“, замислена до 15 февруари.
Ще припомня, че Филмова студия “Време” е създадена през 1951 (като Студия за научнопопулярни и документални филми). Неин едноличен собственик е държавата в лицето на Министерството на културата. От 1992 студия “Време” е на самоиздръжка, от 1995 е ЕООД. Във фонда й има над 5000 заглавия, много от които са носители на международни и национални награди.
А иначе аргументите за уволнението на Трифонов са посочени в публично становище на министерството: “В Изпълнителната агенция Национален филмов център са регистрирани 367 продуценти и всички те са частни дружества. Изключение е само държавната Филмова студия „Време”, която има привилегията да ползва държавно имущество и техника и в същото време получава държавна субсидия от Националния филмов център и Българската Национална телевизия.
Министерството на културата счита, че като държавно търговско дружество, което ползва държавна собственост, Филмова студия „Време” трябва да реализира печалба, която да се влива за развитието на културата. […] Министерството на културата реши да даде последен шанс на дружеството и възложи на новото ръководство да изработи оздравителен план. Ако оздравителният план не бъде изпълнен, Министерството на културата ще управлява държавните имоти, използвани от студия „Време”, съгласно изискванията на закона”.
Този именно “оздравителен план” в тримесечен срок трябва да представи никому неизвестната във филмовите среди кукловодка (и певица) Зорница Попова. Ерго – студия “Време”, славно средище на документалното ни кино с богат бекграунд, е на път да последва злощастната участ на държавните киносалони вследствие на приватизацията.
На 5 февруари Станимир Трифонов, управител на студията от 2003, свиква многолюдна пресконференция в БТА на тема „За времето в българското кино”. Той опровергава твърдението на МК: “В студията има 3 щатни служители. Нито стотинка държавни пари не влизат в търговското дружество, а приходи се събират от филмопроизводствена дейност, услуги и наеми. Частните продуценти се явяват на конкурси в НФЦ и когато спечелят субсидия, работят при нас. Що се отнася до информацията за финансовите резултати на дружеството за 2009, тя все още не е предадена в МК, защото има законови срокове за това. […] При това през 2008 е оборудвано ново монтажно и звукозаписно студио и са изработени 2 игрални и 2 документални филма, а през 2009 са закупени нов снимачен комплект, нова звукозаписна и осветителна техника, като са изработени 2 игрални и 4 документални филма”. За годините, докато е бил управител, Студия „Време“ е произвела 10 игрални, 32 документални и 1 анимационен филм, които са донесли над 25 международни и национални награди.
Всъщност не е важно толкова уволнението на Станимир Трифонов, а отношението на МК към киното – подозренията са, че в крайна сметка дълбоката мотивация за рокадата е не толкова съмнителното смесване на държавна собственост и частно продуцентство, т. е. “философията на управлението на дружеството”, а апетитите към по-голямата нереституирана част от 6-етажната сграда на “Дондуков” и курортната база в Черноморец. Същевременно студия “Време” е в забранителния списък за приватизация. Жалка работа.