NickStein, BG-6100 Kazanlak

 

Оказва се, че освен на ентусиастите и професионалистите, радиото е и последното убежище на мошеника. Дори онлайн радиото, което в България все още се приема за територия на любители, примирили се с надеждата, че финансовият успех може и да дойде в светлото бъдеще. Един изключително нагъл сайт обаче обещава: Нашето мото е Музиката казва повече от 1000 думи; Радио Никита е първото обществено UKW радио на немски език в България. В момента са планирани следните честоти за страната: София - 106,5 MHz; Пловдив - 95,5 MHz, Стара Загора - 88,5 MHz и Бургас-90,5 MHz... Който иска звездите, слуша нас. А портретът от началната страница издава всичко – Ник Щайн по бяла риза, все едно измерва някакво невидимо разстояние с ръце. До него се е усмихнала симпатична девойка със слушалки, но - предвид разликата в качеството на снимките - не става ясно дали фотографията на красивата водеща всъщност не е отмъкната от случаен сайт.
Дори на места да е споменато само „Радио Никита”, по-оборотното име на „виртуалната станция” е Radio Nikita 1. И това е част от добре планирана измама.
Посочените FM честоти за четирите града в България никога не са принадлежали на „общественото UKW радио на немски език”, нито има някакви шансове някога да принадлежат на Ник Щайн. Но и четирите честоти от сайта на Radio Nikita 1 „кръжат” около наложена в българския ефир станция – в София на 106, 5 няма излъчване, но на 106 FM е Радио 1; в Пловдив на 95,5 звучи Радио 1; в Стара Загора на 88,5 няма излъчване, но на 88, 8 FM e Радио 1; в Бургас 90, 5 MHz е честотата на... Радио 1. По този начин потенциалният рекламодател-чужденец може лесно да бъде заблуден, че Радио 1 и Radio Nikita 1 са една и съща медия. А ако потенциалният рекламодател е още по-разсеян, присъствието на малко говорни фрагменти в програмата на Радио 1 може да му се стори напълно естествена среда за „който иска звездите, слуша нас” и „музиката, която казва повече от 1000 думи”.
В измамата има е леко комичен момент: като си представим колко е тежка битката в реалността за FM диапазона, то лъжливото радио Никита (появило се от нищото, най-вероятно в Казанлък) от раз си е „заплюло” четири апетитни честоти, без да воюва за тях. А в момента дори и онлайн емисиите на станцията на Ник Щайн никакви ги няма, въпреки амбициозно разчертаната програмна схема. Навремето заради „скандалния немски водещ” закриха цяла телевизия. Сега заличаването на лъжливата медийна димка ще е много по-лесно – имаме обещания за светлото бъдеще в розов сайт (www.radionikita.de), както и адрес за контакти: Nick Stein, BG-6100 Kazanlak... и т.н.