So! Independent

 

27 октомври – 6 ноември
Синема сити и Дом на киното

 

So! Independent се провежда за втори път и с още по-голям заряд – от броя на филмите до гостите и уъркшоповете. Към основателката и директор на фестивала Жана Караиванова (чрез организацията й „Юнайтед Арт”) и съорганизатора и основен спонсор Фондация „Америка за България”, сега се присъедини и посолството на САЩ. На пресконференцията на 27 октомври културният аташе към американското посолство Ричард Дамстра говори вдъхновено на български, а по време на официалното откриване на следващата вечер посланик Джеймс Уорлик за малко остави пуканките, за да ни приветства от сцената на английски, редом с Жана Караиванова и изпълнителния директор на „Америка за България” Десислава Тальокова.
И второто издание на So! Independent е вълнуващ екстракт от независимо американско кино, създадено извън диктата на Холивуд и подписано от Робърт Редфорд, Мартин Скорсезе, Лукас Мудисон, Джоди Фостър, Джери Ротуел... В 22-та игрални и документални филм става дума за семейни обсесии и дрога, политика и емоции, деца и криза, Елиа Казан и Ейбрахам Линкълн, Аертон Сена и Роналд Рейгън...
В София за So Independent пристигна прославената българка в Америка Калина Иванов – сценограф на „Конспираторът” на Робърт Редфорд (с който фестивалът бе открит) и „Заешка дупка” на Джон Камерън Мичъл; пристигнаха още сценаристът на „Конспираторът” Джеймс Соломон, продуцентът на „Заешка дупка” Пер Саари, филмовият критик Кенет Дюран и др.
Тази година So! Independent разширява и територията си, гостувайки на фестивала Sofia Architecture Week - чрез присъствието на Кайл Бергман (основател и директор на кинофестивала за архитектура и дизайн в Ню Йорк) и прожекция на филма „Гражданска архитектура: Самюъл Мокби и духът на провинциалното студио”.
Неслучайно фестивалното лого т. г. е „Историята е в мащаба”. А незабравим български принос към фестивалния съспенс бе токовият удар в мола, прекъснал прожекцията на „Конспираторът”.
Но, както пише в сайта Жана Караиванова, „So Independent e независима територия, чийто повелител е талантът”. Има много за гледане.
Г.Д.