Оливър Туист на Ясен Гюзелев

 

Чарлз Дикенс. „Оливър Туист”. Превела от английски Нели Доспевска. Илюстрации Ясен Гюзелев. 288 с. Издателство „Тодор Нейков”, С., 2012, цена 40 лева

Круикшанк е смешно фамилно име. Сигурно затова толкова му отива да принадлежи на карикатурист. Същият карикатурист, който илюстрира една от най-горчивите истории в литературата за деца - тази на Оливър Туист. Когато британският художник прави първите 24 илюстрации за книгата на своя приятел Дикенс, критиците безпощадно отсичат: рисунките са крайно неподходящи! Нещо повече, те буквално обвиняват Джордж Круикшанк, че не може да рисува деца: изобразявал ги като ниски на ръст възрастни, липсвали типичните несъразмерно голяма спрямо тялото глава и омекотени черти, съществени за постигането на детско излъчване.
Странно, ала разглеждайки мрачната феерия от страници на “Оливър Туист”, само че с рисунките на Ясен Гюзелев, впечатлението за тази особена визуална “грешка” се затвърждава. Оливър уж е дете, но не прилича на дете. И внезапно отговорът изплува като средоточие на светлина - грешката е вярна! И двамата илюстратори са се прицелили с прецизно око в същината - децата не са деца в този роман. (Та Оливър няма нито детство, нито на кого да бъде син!)
Илюстрациите на Гюзелев не просто пресъздават историята, а са вдишали въздуха й: надвисналото невъзможно детство, приглушените пространства, сенките, които доминират светлината, и онази, излязла изпод острието на молива, сивкава мъгла, просмукана в рисунките, която ги тегли надолу, сякаш ги сломява. Точно както казва Оливър за майка си - “починала е от сломено сърце”.
Историята за Оливър Туист е добре позната, извървяла е дълъг път от 1838 г. до днес и всяка от главите й достойно носи короната на Дикенсовия мащаб, вглъбеност и емпатия. Рядко, обаче, рисунките към романа са така добре споени с думите, така магнетични и болезнени в проникновението си като тези на Ясен Гюзелев.
Заради мъничкия Оливър и големия Гюзелев си струва да пребъркате собствения си джоб, за да притежавате един самороден хартиен наниз от словеса и рисунък. Чувате ли гласа на стария джебчия Феджин от последните страници на романа: “Тук, тук! Нека ти пришепна!
Май шепне на вас?
Петя Кокудева
 
Ясен Гюзелев между Чарлз Дикенс и Луис Карол е заглавието на новата изложба на художника, станал световноизвестен с таланта си на илюстратор. В експозицията, подредена в галерия „Сезони” до 20 февруари, са включени 19 цветни илюстрации от „Големите надежди” на Дикенс, които предстои да бъдат изпратени в Испания. Освен тях, зрителите ще могат да видят и 20 черно-бели рисунки, вдъхновени от „Алиса в огледални свят” на Луис Карол.
В навечерието на откриването на изложбата се състоя и премиерата на българското издание на „Оливър Туист“ на издателство „Тодор Нейков“, чийто оригинал е по поръчка на авторитетното английско издателство „Walker books“.
К