ФАКТИ ФАКТИ ФАКТИ
Невена Коканова наскоро отпразнува 60-ия си рожден ден и 40 години на сцената. Това се случи в общинския театър "Възраждане" със спектакъла "Важното е да си желана " от Илинда Маркова. Президентът Петър Стоянов лично обяви указ - 11, с който удостоява голямата ни актриса с орден "Стара планина" I степен. Рожденият ден на Коканова отбелязаха и в Дома на киното, където бе прожектиран филмът на Рангел Вълчанов "Целувките на Невена Коканова".

Миналата седмица в културните ни институти в Будапеща и Братислава се състояха вечери на българското кино. Кинокритичката Геновева Димитрова (редактор във в. "Култура") запозна многобройните посетители с днешната киноситуация у нас. С изключителен възторг бе посрещнат документалният филм "Орфей и говедата" на Здравко Драгнев ("Златен ритон" '98).

Вили Кавалджиев и неговите издатели "Рива саунд" представиха нов албум със заглавие "1999". В него изпълнителят е събрал 12 песни. Сред тях 5 са кавърверсии, на хитове, към които други български певци не са проявявали досега интерес. Останалите са от български автори, сред които Кристиян Бояджиев, Александър Александров, Кирил Маричков. Записите са осъществени в Пето студио на НДК под ръководството на Ивайло Янев.

Годишната награда на Сдружението на българските писатели бе връчена на поетесата Екатерина Йосифова за книгата й "Малко стихотворение". Специална награда бе определена на Биньо Иванов (посмъртно) за книгата му "Часът на участта". Съзадава се и фонд "Биньо Иванов", средствата от който да послужат за издаване на събраните му съчинения и за учредяване на награда за нова поезия.

В НДК се проведе пресконференция по повод специалното представяне на България на Лайпцигския панаир на книгата (25 - 28 март 1999 г.). Изявата бе организирана от Министерството на културата, Лайпцигския пананир на книгата и Асоциацията на българските книгоиздатели

Издателство "ТИЛИА" организира в Столичната библиотека премиера на книгата "Крадецът на праскови. Дневник" от Емилиян Станев.
На 27 януари в Драматичен театър "Васил Друмев" - Шумен, се състоя премиерата на "Един Джаксън повече" от Артър Нюфийлд. Постановка и музикално оформление - Стойко Генов, сценография - Надежда Митева.
На 19 януари в Хасково Драматичният тетаър "Иван Димов" представи премиерата на "Свекърва" от Антон Страшимиров. Постановка - Боил Банов, сценография - Надежда Симеонова, музикално оформление - Евгени Петров.
Плевенският Драматичен театър "Иван Радоев" отбеляза юбилея на артиста Васил Попилиев със спектакъла "Пансион за кучета" от Юрий Дачев.
Премиера на "Ангели - чудовища", трагически фарс от Жан Кокто се състоя на 22 януари в Драматичен театър "Сава Огнянов" - Русе. Постановка и музикално оформление - Стефан Стойчев, сценография - Виолета Радкова. Спектакълът е в чест на 110-ата годишнина от рождението на големия френски писател Жан Кокто.
В Студентския дом бе представена книгата на поета Божидар Богданов "Дим над библиотеката".
В Централния дом на архитекта със съдействието на Унгарския културен институт бе открита изложбата "Творчеството на Имре Маковец" - унгарска органична архитектура, която ще продължи до 11 февруари.
В СБХ - ул. "Шипка" 6 бе открита изложбата "Арт-портали", организирана с помощта на Унгарския културен институт.
В галерия "Райко Алексиев" от 5 до 19 февруари ще бъде експонирана изложбата на Любен Костов "Фотоколажи", организирана от Съюза на българските художници.
В club "Червило" бяха представени видео- и диапрожекции на работи от Георги Тушев и Хубен Черкелов.
В галерия "Ата-рай" бе открита изложбата на Калина Димитрова "Хроника на промените".
В галерия "Ирида" е представена изложбата на Стефан Лютаков "Рисунки и други неща".
На 3 и 4 февруари 1999 г. в Дома на киното ще се проведе семинар на тема "Електронни медии и авторски права", организиран от програма"Фар" - Интелектуална собственост и Националният съвет за радио и телевизия.