Христо Комарницки пита...

 

По Канал 3 в „Денят на живо“ ни призоваха на 19 декември да гледаме първа телевизионна изповед след две години на бившия главен прокурор Никола Филчев. За три дни аналитичната журналистика се сдоби с нов папа – водещата Мая Костадинова от Канал 3. Бившият главен прокурор Никола Филчев обясни как би провел разговор с бившия премиер Иван Костов: Първо обаче го каня на една среща на боксовия ринг. Среща по бокс.
Мая Костадинова изрече най-точния въпрос, който да зададе на събеседника си:
- Вие сте добър боксьор!
А боксьорът-събеседник отговори:
- Не съм добър, но ще го смачкам! Сигурен съм, че това ще му е последната публична изява. След това ще се занимава само с ръчно плетиво, с ръкоделие и шевици, ей с такава дейност.
Като си представим, че все още има хора, които вярват, че телевизията трябва да предлага модели на поведение…
2017 г. завърши тежко и за предаването „Съдебен спор“ по „Нова тв“. Как пък тях точно избра карикатуристът Христо Комарницки да търси истината и само истината за начина, по който фирма „Национална дистрибуция“ АД, водена от Делян Пеевски, разпространява в. „Прас Прес“?! Във фейсбук страницата на предаването Комарницки предложи да поканят депутата Делян Пеевски в „Съдебен спор“, за да разбере от него защо фирмата злоупотребява с монополното си положение и възпрепятства разпространението на изданието.
Някой анонимен от екипа препоръча на Комарницки да внесе искане до изпълнителния директор на „Нова“ Дидие Щосел. Обещано бе: При положителна резолюция, веднага ще се отзовем на сигнала ви. Не смятам, че е нужно да помните, затова да подскажа, че Дидие Щосел е същият изпълнителен директор, който даваше обяснения защо прекрати договор на телевизията с друг карикатурист – Чавдар Николов, който е част от създателите на „Прас Прес“. Ето към това деловодство създателите на телевизионното предаване препращат.
На 30 декември предаването беше заменено с романтични комедии, според екипа му, внезапно: Екипът на "Съдебен спор" не знаеше за промените в програмата и неволно сме ви подвели, за което се извиняваме!
Oкарикатуряването на телевизиите от Комарницки е онази форма на игра с четвъртата власт, която ще ни помогне да разберем защо в нито една свободна телевизия у нас не е разглеждан въпросът за начина на разпространение на печатните издания. Това, че „Нова тв“ има деловодство, а не редакция, е красив фин смях, който предизвика Христо Комарницки. Но темата за разпространението на печатните издания, а и на самите телевизионни програми, е тема, която не бива да пропуска нито един директор на новините или водещ на телевизионно аналитично предаване. Стига да не е подал оставка. В края на годината шефът на новините Константин Кисимов подаде оставка веднага след назначението на Емил Кошлуков за програмен директор на БНТ. Временно на поста директор на новините назначиха Надя Обретенова. Малко след това водещата Аделина Радева премина на работа в „Нова тв“. Никой от тях не посочи мотиви. Всъщност, Аделина Радева, преди да напусне, вече не беше водеща на предаването „Още от деня“. Последното предаване, което води, е от 17 ноември. Почти месец, преди тя да напусне, БНТ вече търсеше нов папа за актуалното си предаване.
И така, новият програмен директор беше принуден да търси друг журналист, който да замени Аделина Радева. И Емил Кошлуков роди... Емил Кошлуков. От 8 януари програмният директор на БНТ Емил Кошлуков е шеф на водещия на „Още от деня“ Емил Кошлуков. Едно е сигурно – така ще се изкачим в класацията за свободата на словото у нас. Водещият едва ли би се оплакал на програмния директор в себе си. Засега мярката е временна. Решението на Константин Каменаров и Емил Кошлуков напомни първите години на регулация у нас. Предаването „Екип 4“ на БНТ беше водено от програмния директор на телевизията Светла Петрова. Разликата е, че тогава имаше членове на НСРТ, които изразяваха мнение, че има нещо не особено красиво в такова преплитане на функциите. Сега от СЕМ са доволни, че виждат двама от кандидатите за генерален директор в тандем.
Дали новият папа на журналистиката ще покани Христо Комарницки и ще попита защо има проблеми в разпространението на печатни издания у нас? Или да внесем питането си в едно общо деловодството…