Денят започна този път
със свобода на словото

 
Ще започна от Румъния – понеже няма да ни обвинят в принадлежност към някакъв кръг. Там се провежда протест срещу корупцията. По едни чуждоезични медии казват, че е най-големият. В емисията „По света и у нас“ пристигането на Ангела Меркел обема новините. Няма даже бланк за протеста в Румъния. Думата корупция ли стряска?
Новинарите мълчат.
В предаването „Референдум“ гости са връщани и е сменяна темата... В „Още от деня“ слагат програмен директор да води на мястото на напусналата Аделина Радева.
Публицистите мълчат.
В „Денят започва“ един гост е поканен да дойде в друг ден, защото темата за „Булгартабак“ не е актуална.
Актуалните мълчат.
По bTV Светослав Иванов призова да не пазим тишина. Показа на другите си колеги в търговските медии, че е време журналистите да говорят с името си, а не да оставят името на медията да говори вместо тях. Случаят пак по bTV от 2013 г., когато Диана Найденова проведе най-грубото интервю с един от протестиращите еколози на „Орлов мост“ и след това сякаш се извини в ефир, остави тъжен медиен спомен. Но ето че винаги има време да не се пази тишина. Иванов имаше един проблем – на кого говори? И той го разбра и му отговори чрез медиите си.
Журналистите у нас са доведени до липсата на алтернативи, ако не одобряват управлението на медиите, в които работят. Проблемът с концентрацията на собственост по отношение на разпространението на вестници уби най-напред и малкото оставаща в тях журналистика. Дотолкова, че когато в таблоидите им се налага да напишат опорна точка вместо коментар, самият текст се съпротивява и не става, и не става… а излиза поръчка.
Протестният жест на журналистите Анна Ангелова, Александра Гюзелева, Николай Колев и Димитър Стоянович от „Денят започва с култура“, излъчен на 22.01.2018 г. в предаването им, не е знаков, не е извънмерна храброст. Те ни казаха, че не могат да изпълнят поръчката на програмния директор на БНТ1; Анна Ангелова и Димитър Стоянович заявиха, че не са камериерки в хотела на телевизията. И употребиха една важна дума – „натиск“.
Случаят с „Денят започва с култура“ поставя въпроса докъде може управляващите медията, че и управляващите в НС да стигат в натиска си върху журналистическата работа.
В момента Етичната комисия не функционира. В Управителния съвет на БНТ е Валери Запрянов, който председателстваше медиен съюз, който не хареса Етичния кодекс и създаде алтернативния етичен кодекс. Кой етичен кодекс спазва ръководството на БНТ в момента?
В момента наблюдаваме ситуация, в която е невъзможно да бъде изречено каквото и да е мнение за предаванията. В мига, в който програмният директор на БНТ1 Емил Кошлуков развява думата „рейтинг“ като мотив за промени, се блокира всеки диалог с журналистите. Кошлуков знае как се изобретява рейтинг от историята си на директор в ТВ7.
След като сайтът „Клуб Z“ съобщи, че на водещите на предаването „Денят започва с култура“ е поставено условие за по-разчупено предаване, за лайфстайл теми, за намаляване на дискусионната част и всичко това – за да удвоят рейтинга си, Кошлуков заговори във фейсбук профила си в точки. Изписа 14 точки защо се налагат промени в БНТ. Точка 12 гласи:
Знам, че карам някои хора да работят повече, отколкото са свикнали. Именно затова аз самият работя и в предаване, не съм само началник. Добрият ръководител точно така ръководи, с пример, а не с философстване. За да искам повече от колегите, аз лично трябва да давам повече.
Ако беше добър началник, Кошлуков щеше да стане и осветител, но с телевизионно осветление пропаганда не се прави, а с водене на предаване му се получава. Програмният директор Емил Кошлуков брани обществената телевизия… от самото общество. Да се спори с него е все едно да спориш с аналогов телевизор. Някъде в аналоговата ера стои представата му за развитието на телевизиите – а тогава БНТ още си беше чисто държавна телевизия. Александър Кьосев написа писмо в защита на журналистиката в „Денят започва с култура“ до моралния съдник в телевизията Иван Такев – самият той кандидатствал за генерален директор през годините и бивш член на УС на БНТ по времето на Кирил Гоцев. Такев неофициално отговори на Кьосев, че е прав, но избързвал. Докато всичко това се случваше, програмният директор на БНТ Надя Костова мълчеше. Генералният директор на БНТ Константин Каменаров мълчеше. Мълчеше и липсващият директор на дирекция новини. Но пък за „Денят започва с култура“ внезапно проговори председателят на парламентарната комисия по култура и медии на НС и бивш министър на културата Вежди Рашидов.
От новината в сутрешния блок на БНТ научихме само, че наставнически е заявил: обществените медии – те трябва да имат своята чисто образователна форма на поведение. Спестиха ни, навярно от етични съображения, втората част от изказването му, което научихме от „Дневник“ – че един председател на парламентарна комисия има изискване за какво да се говори в обществената медия. Вестникът предава думите му, че се е радвал като дете за успеха на България в Лувъра, а като отворил Канал 1 (така казва на БНТ1 шефът на комисията) и видял едно предаване Денят започва... с нещо, там се говорело за закона за културното наследство.
Прав е Вежди Рашидов да се сърди. Денят започна с културата на свободно слово.