Де да бяха фалшиви новини

 
Три дъщери на възраст 13, 14 и 19 години не излизат от дома си с години. Обучавани са от майка им вкъщи, съобщават медиите. В „Съдебен спор“ по „Нова тв“ всичко тръгва от един спор за сметки. Дядото на момичетата изчезва, докато снимат епизода. В студиото психолог експертно обяснява, че е редно децата да бъдат върнати в нормалното общество, да бъдат предадени на социалните институции, да се върнат в училище, където е най-добрата среда за тяхната възраст. Ако го слушаме, извън кв. „Люлин“ кипи такъв нормален живот, че да се чудиш дали „Съдебен спор“ е от същата телевизия, която показва новините за мъж, пребил сестра си и барикадирал се с незаконно оръжие в дома си във Велинград, за Гинка Върбакова, която в нарочно интервю на Виктор Николаев се опитва да докаже, че има парите да си купи ЧЕЗ и не е свързана с подалата оставка Теменужка Петрова.
През това време Николай Бареков организира конференция в УНИБИТ за генезиса на фалшивите новини. Акцията на евродепутата срещу определени медии е легитимирана от декана на ФЖМК към СУ доц. д-р Теодора Петрова и ректора на УНИБИТ проф. Стоян Денчев. За това научаваме от дописка в „24 часа“ и „Монитор“, която няма автор.
Ето в тази „нормалност“ трябва да се върнат трите дъщери, намерени заключени в апартамент в „Люлин“, от предаването „Съдебен спор“.
Не обичам българското, и вас не ви харесвам, аз съм тука шефът! Чужденка съм, на тормоз съм изложена, не ви ли е срам, бе – крещи Мария Велева от кв. „Люлин“ срещу микрофона на редактора на „Съдебен спор“ Жоро Игнатов. Бащата на Мария Велева е на 87 години и обвинява дъщеря си, че не платила 8000 лева сметка за парното в общия им апартамент. Мъжът живее в Кочериново, но съседи разказват пред камерата, че са го виждали да плаче пред блока, че е спял в ниша в коридора до апартамента си и че дъщеря му и мъжът, с когото живее, са го наранявали. „Ищецът“ Стоян Янев не се явява в студиото. Няколко дни, след като епизод 519 „Дъщеря ми не плаща сметките“ е излъчен, 87-годишният мъж не може да бъде открит. Новината в една телевизионна фикция е по-реална от журналистиката, излъчвана по телевизията.
Съседка информира полицията и „Съдебен спор“, след като чува викове за помощ от апартамента и заплахи от дъщерята. Жоро Игнатов снима на вратата бележка с покана живущите в апартамента да се явят при кварталния полицай. Дни след това е открит убит. „Съдебен спор“ отива при прокурор с представители на социалните служби, които знаят, че в апартамента са живеели затворени, без да ходят на училище, три момичета на 13, 14 и 19 години. Последната не е обект на закрила, казва социалната работничка пред микрофона. След убийството, в студиото на БНТ министърът на вътрешните работи Валентин Радев казва, че като гражданин е притеснен, че съседите не са реагирали, а са знаели за отношенията в семейството. Сигурно имало отговорни и в МВР за това, че не са предприели нищо, въпреки сигналите, но всички сме отговорни, казва министърът.
Според Мария Янева, записана да крещи в „Съдебен спор“, децата не ходели на училище, за да ги предпази от наркотици и от българското образование, което тя не харесва. Ако гледаме телевизия, част от завършващите училище, сякаш наистина са застрашени. Подобно на майката, една млада жена в друго предаване на „Нова тв“ казва: На мен ми отива да бъда шеф, да бъда глава на семейството! Така звучи 24-годишната Кристин Каменова в предаването „Събуди се“ с водеща Лора Крумова. Кристин е истинска, новината, че тя съществува, не е фалшива. Избрана е от телевизията вероятно защото си мисли, че е първата, отишла в банката и е получила 1500 лева потребителски кредит, за да осъществи мечтите си – да си сложи силиконов бюст и да замине за Дубай. Камерата следи бюста й. Камерите спряха да следят банките. Епизодът е озаглавен „Дубайска мечта“. Наподобява доста „Арабска мечта“ от предаването по bTV „Втори план“ от ноември миналата година, където Мартин Карбовски разказа за мечтата на Драгана Спасовска (на 26 години), която живее с дубайски билионер. Облечена е отдолу до горе в пиу, пиу, пиу – така звучеше отговорът на въпроса колко скъпи са дрехите й. Телевизията слагаше пегел на местата, на които назоваваше луксозните марки. От ноември до февруари двете частни телевизии намират за любопитно да показват жени с интерес към Дубай. Драгана Спасовска е завършила Европейския колеж в Пловдив, баща й – бизнесмен македонец, е платил образованието й. И Катрин по „Нова тв“, и Драгана по bTV казват, че не се интересуват от чуждото мнение и от това какво говорят другите за тях. 24-годишната Катрин казва също, че не се интересува какво се случва в тая държава и че иска децата й да са в чужбина, за да им осигури висок стандарт на живот. После изговаря над бюста си: Който е около мен, ме харесва. Аз се харесвам. Момичетата се харесват и искат да споделят във фейсбук колко луксозен е животът им.
Съдията в „Съдебен спор“ Иван Сотиров обаче прозвуча не като дубайски, а като български мечтател и отговори на жената от „Люлин“, която, освен че не харесва българското образование, българското законодателство, не харесва и Жоро Игнатов: Аз пък мисля, че който не харесва нашия главен редактор, не харесва себе си. И докато всички по телевизията се самохаресват, представители на социалните служби също си харесаха новия метод на издирване на деца, които не посещават училище – по новините на bTV се похвалиха, че имали интегриран подход.
Според психолога в „Съдебен спор“, предаването е като пейсмейкър в този социален апокалипсис. Само трябва да сложим телевизионни камери да наблюдават какво правят сърцата ни и всичко ще е „нормално“ в обществото.