Войната по време на траур за друго

 

В събота телевизиите купиха черни сака на водещите си. Ден на траур. Какво правят телевизиите в ден на траур ли? Настойчиво ни напомнят, че е черен ден... и пускат филми. Шестима души загинаха на автомагистрала „Тракия“. В петък телевизионните репортери на „Нова тв“ и на bTV предаваха „на живо” смъртта и страданието на хората от автобуса. В слушалките им диктуваха да влязат навътре при оцелелите и да ги питат какво се е случило. Влязоха. Всъщност, стана автентично едва когато жертвите отказаха да говорят. Колкото по-агресивно отказваха, толкова по-истинско беше.
Хората отказаха, а репортерът на bTV каза, че разбира мъжа, който го гонеше от мястото на събитието, по-точно разбирал, че мъжът е афектиран. Няма значение как се казват репортерите, защото и без това ги използват само за медийни инструменти. Операциите, които се извършват с тях, са непроницаеми за непосветените. На следващия ден в „Събуди се“ Миролюба Бенатова коментира не „работата“ на репортерите до Вакарел, а се възпротиви само срещу двойния стандарт – защо няма хищни репортери, когато става дума за разследването на един министър. Коментарът на Светослав Иванов не беше за това как репортер на bTV снима наранени хора. Беше за военната атака на САЩ, Великобритания и Франция над Сирия. Място, на което нямаме репортери. Сирия получи предупредителен военен удар заради телевизионни кадри. На тях се виждаха разплакани очи на сирийци, срещу които било използвано химическо оръжие.
Това е проекция на Третата световна война, която се води на територията на една единствена държава – Сирия. – каза в неделя Светослав Иванов в коментара си в „120 минути“ по bTV. Към днешна дата наблюдаваме тотална война, в която всеки е срещу всеки с оръжие, купено отвсякъде.
По „Нова тв“ започнаха в „Събуди се“ с мненията на сегашния външен министър Екатерина Захариева и бившия външен министър и вицепрезидент Ивайло Калфин. Калфин, за разлика от Захариева, обяви, че българската позиция не трябва да е в подкрепа на удара над Сирия. По БНТ в понеделник „преговориха” част от гостите на „Нова тв“. Телевизиите се разкрачиха между събеседници, които знаят много за европейските лидери и техните „вътрешни комплекси“, но почти липсваха анализаторите на политиката на Доналд Тръмп. Само в „120 минути“ имаше анализи на онова, което предстои в Сирия.
Георги Любенов в предаването си в неделя обяви разлом в света. Направи го с Иво Христов от БСП, който смята, че войната се води от хора, които не познават екзистенциалния смисъл на Втората световна войната. Тече Третата световна война, ако някой не е разбрал. Водещият обаче не му се довери и попита, уж от позицията на „невежия зрител“: Е, толкова ли е апокалиптично? Не знам защо никога не питат от позицията на зрителя, който хем знае, хем иска да знае повече.
Не става въпрос за Трета световна война, отрече в понеделник в „Здравей, България“ Ерик Льобедел, който е посланик на Франция у нас. Според него, нашите удари са били целенасочени, легитимни и според първите оценки – ефикасни. Водещият Виктор Николаев обаче имаше други данни. Според руски и сирийски източници, 70 от 120 ракети са ударени от противовъздушната отбрана. И продължи да настоява за отговор: Ако смятаме, че химическото оръжие е унищожено, как ще се оправдае следваща атака? Защото как се измерва успешността на подобни удари… По броя на ракетите, хвърлени върху един град, по броя на загиналите хора, по броя на сниманите в ужас лица, по очите на дете, което е пострадало от химическо оръжие? Според френския посланик, важно е да бъде възстановен механизмът за проверка, който е бил създаден от ООН, а руските приятели на Франция да постигат целите си по конструктивен начин. Въпросът в сутрешния блок „Здравей, България“ беше друг – дали е достоверна информацията за употреба на химическо оръжие.
От изказванията на политическите коуправляващи в българското правителство, остана съмнение подкрепя ли България позицията на други държави от НАТО или не вярва на сълзите от химическо оръжие. Особено силно за това помогна изказването на министъра на отбраната Красимир Каракачанов от ВМРО, че сме разбрали за нападението от „наши източници“, а не официално.
По телевизиите се появи и Ангел Джамбазки, евродепутат от ВМРО, който описа причините за нападението така: Макрон се опитва да се прави на мъж. Тереза Мей пък не иска да се говори постоянно за Brexit. Сериозни проблеми има и във Вашингтон. Ако това е така, на какви се правят Красимир Каракачанов и Екатерина Захариева? Защо, заедно с вътрешния министър Валентин Радев, излязоха на нарочна пресконференция, за да съобщят българската позиция така: Подчертаваме, че няма кауза, която оправдава използването на химическо оръжие. Целите на удара в Сирия са подбрани прецизно, така че да няма жертви. Разглеждаме това като предупреждение, изразяваме загриженост от възможна ескалация на напрежение.
А как телевизиите показват какво се случва с жертвите в Сирия? Няма ги микрофонизираните момчета от полето до Вакарел. Каквото подадат по обмена различните участници в информационна война, се канализира според политиката на медията? Или още по-лошо – нашите водещи, по случайност в черни одежди, остават незаинтересовани има ли жертви или не след масиран военен удар, пък бил той и на натовски съюзници.