Лучан Пинтилие (1933 – 2018)

 

Отиде си още един смислен кинематографист – най-важният от старото поколение в Румъния. Лучан Пинтилие дебютира през 1965 с «Неделя в 6», а през 1973 емигрира в Париж. Там снима филми за телевизия и се пробва в операта. През 1990 се връща в Букурещ. Оглавява Студията за кинематографично творчество към Министерството на културата и създава 6 игрални филма, но зловещият призрак на комунизма не му дава покой.
Той е последователен, темпераментен и сардоничен изследовател на влиянието на соцрецидивите върху румънската днешност. Откриваме ги в копродукциите с Франция «Дъбът» (1992), «Твърде късно» (1996), «Крайна спирка «Рай» (1998, Голямата специална награда на журито във Венеция) «Следобедът на един мъчител» (2001).
Майстор на политическия трилър, Пинтилие се занимава с потресно-прости сюжети. Независимо дали разказва сантиментално или натуралистично, задъхано или морно, той изгражда филмите си като елегантни конструкции. Пинтилие издига изблиците на румънския манталитет до притчи за химеричната хармония.
Светла му памет!
К