Борислав Колев

 
Моята „Култура“ е любовна история – с цялата чистота и лудост на младостта. Беше есента на 91-а. Аз тъкмо бях завършил „Кинознание“ във ВИТИЗ и се чудех какво да правя със себе си, когато моята състудентка и приятелка Геновева я навести ексцентричната идея да стана филмов наблюдател на вестника. Коприна взе, че се нави, а аз на 26 години, мечтателен, инфантилен и радикален до наглост, се обзаведох с рубриката „От пръв поглед“. И се почна яко писане, за да заслужа този изключителен шанс. Писане, съпроводено с тонове съмнения и емоции – на една зелена машина „Марица“, в панелната гарсониера на осмия етаж в оня блок до Вагон-ресторанта. Писане за кино всякакво – от Тарантино до порно с Чичолина. В стил, който другаде нямаше как да вирее, но в „Култура“ си бе на мястото. Резултатът: филмовата критика в България вероятно не стана по-умна, но със сигурност стана по-забавна. А на страниците на вестника името ми стоеше редом с това на великия Тодор Андрейков. Е, как да не се гордееш?!
В „Култура“ разбрах какво означава абсолютната авторска свобода, търпимостта към различното мислене, сблъсъка на позиции, които всъщност създават единно културно поле. И формират мироглед. Поне с мен, а вярвам и с други, се случи това. Защото, веднъж вкусил от свободата, ти не можеш да мимикрираш, не можеш да се навеждаш пред конюнктурата. Тя е преходна, честта и достойнството – вечни.
Моята „Култура“ – това е киното на чувствата. Моята „Култура“ е футбол. Рокендрол. Алкохол. Текстовете на първия ми ужасяващо голям и тежък компютър, с който се борех по нощите в къщичката в Редута. Кръчмата на Женския пазар. Купонът за 40-годишнината на вестника в Руския клуб. Световното в Щатите.
Но моята „Култура“ са преди всичко хората, които я правят – Коприна и Геновева, Гого и Буцев...
С „Култура“ са свързани най-хубавите години от живота ми. За добро и лошо, тя е с главна роля да бъда това, което съм.
„Култура“ е мисия и страст. Тя няма как да остане в миналото. Тя е тук. И ще бъде.
Борислав Колев