Шубертиадата на 16 октомври в зала 9 на НДК бе начало на музикален фестивал "200 години Франц Шуберт". Тя се вписа в новия концертен сезон като убедително начало на поредицата от културни събития, организирани и осъществени от Шубертовото дружество в България.

Все по-често се питам дали новото хилядолетие ще запази духа на толерантност в многожанровото музикално пространство и какви романтични напрежения бяха оформили изискания вкус на бъдещото поколение. Сякаш за да отговори с насочващ пример, наскоро Националният дворец на културата помести в програмата си едновременно електронния звук на Форум "Компютърно пространство" и камерната лирика на Франц Шуберт.

В интерпретацията на Софийския струнен квартет направиха впечатление меката, благородна звучност и добре обмислената, изчистена от всякаква външна ефектност, музикална трактовка. Струнен квартет в си бемол мажор опус 168 и Струнно трио в същата тоналност бе истинско удоволствие да се чуят в изпълнение на Людмил Ненчев (цигулка), Нанко Димитров (цигулка), Огнян Константинов (виола) и Христо Танев (виолончело). Партията на първата цигулка беше в романтично устремена развълнувана доминанта, която имаше своята солидна опора в пълнозвучния и активен ансамбъл и се допълваше от изразителни "реплики" на виолончелото. Така първата част на концерта изцяло пренесе аудиторията в мелодическия свят на австрийския композитор, при което българските изпълнители показаха своя безупречен професионализъм, емоционално и артистично присъствие.

Софийският камерен хор "Васил Арнаудов" с главен художествен ръководител Ирина Щиглич и диригент Теодора Павлович поднесе песните "Славеят", "Нощта", Псалм 23, "Песен на духовете над водите", "Аве Мария" (в аранжимент на Тодор Попов) и "Бог в природата". На пианото съпровождаше Мариана Спиридонова. Най-добре прозвуча "Аве Мария" в пластична и изразителна линия на женските гласове. В хорово-изпълнителската практика у нас имаме традиции, върхове за постигане и честно казано, в днешните условия това съвсем не е лека задача.

Преди да прозвучи Шубертовата музика, Лиляна Барева представи в едри щрихи дейността на дружеството и програмата на фестивала: единадесет концерта, лекции, свързани с изпълняваните произведения, обхващащи почти всички жанрове, неизпълнявани творби, документална изложба, издания и бюлетин. Предвидени са и два национални конкурса за Шубертови изпълнители: от 23 до 26 октомври в Габрово, за деца и юноши, организиран от ДМШ "Емануил Манолов", и от 1 до 3 декември в София, "Академичен", под патронажа на Държавната музикална академия "Панчо Владигеров". За да подготви това културно събитие, Шубертовото дружество от основаването си през 1994 г. е осъществило 34 "концерти-шубертиади". С присъствието си и с кратки приветствия към участниците се ангажираха г-н доктор Юлиан Фридрих, съветник към австрийското посолство и културен аташе, и г-н Любомир Дамянов, началник управление "Култура и духовна сфера" към Столичната община.

Все по-често си мисля - добре, че имаме музиканти на равнище, съизмеримо с европейските мащаби, които преодоляват финансовите затруднения и свирят, правят музикални празници. Отбелязват юбилейни годишнини, та макар и "рожденикът" да е самият Шуберт, а безсмъртието му да трае вече цели два века.

Ива Бончева