ФАКТИ ФАКТИ ФАКТИ

Славейковата награда за 1997 година на град Трявна бе присъдена на проф. д-р Тончо Жечев.

Четвъртото издание на националния конкурс за детско литературно творчество "Ястребино '97" се проведе от 31 октомври до 2 ноември и бе посветен на Деня на народните будители. Празникът се организира от Националния център за извънкласни и извънучилищни дейности и е включен в програмата на Министерството на образованието и науката за националните изяви по художественотворческа дейност. По традиция наградите и разноските за конкурса се поемат от "Кока-Кола България". Първа награда спечели деветгодишният Христо Узунов от София.

"Риъл микс" - дипломната работа на кинорежисьора от НАТФИЗ Валентин Вълчев, спечели Първа награда на студентското жури на ХХII международен кинофестивал в Киев (18 - 27 октомври).

В НДК се състоя тържественият концерт, посветен на 1 ноември - Денят на народните будители. В концерта участваха хор "Гусла", хор "Гусларче", музикална формация "Аква", Държавният художествен ансамбъл "Пирин". Организатори на изявата бяха Общонародно сдружение "Мати Болгария", Съюзът на учените в България, Общобългарският комитет и Фондация "Васил Левски", Общонародната фондация "Христо Ботйов", Националният дворец на културата и Националният младежки съюз "Млада България".

В Националната галерия за чуждестранно изкуство бе открита юбилейна изложба по случай 100-годишнината от рождението на Георги Железаров (1897 - 1982). Експозицията включва най-характерните творби от основните творчески периоди на художника с акцент върху 20-те и 30-те години.

Новият директор на Радио Стара Загора е Любомир Чешмеджиев. Той е работил дълги години като репортер и редактор в старозагорското радио.

Празничен концерт с участието на гостуващи състави, ученици от школите при читалището и самодейни формации от града се състоя в читалище "Зора" - Дупница. Той бе посветен на Деня на народните будители.

В Националния исторически музей е подредена изложба от ръкописи, илюстрации и портрети от фонда на Националния литературен музей. Над 400 експоната показват творчеството на 75 писатели и 60 художници от 80-те години на ХIХ век до наши дни.

В Софийската градска художествена галерия бе открита изложбата "Арменски художници в България". Изявата е част от обща програма, посветена на 75-годишнината от присъствието на арменците в България. Показани са произведение на 45 творци от различни поколения. Изложбата е организирана от Общоарменския благотворителен съюз "Парекордзаган".

Изложбата на Георги "Паисиевият стълп", организирана от Сдружение "Св. Пимен Зографский" и Съюза на архитектите в България, бе открита в Дома на архитекта. Спомоществователи на изложбата са Фондация "Отворено общество" и "Фомус" ООД - официален дистрибутор на Kodak за България.

В галерия "Арт 36" в столицата е показана изложба живопис на Георги Божилов.

В столичната галерия "Стълбата" бе открита изложба живопис на Петър Маринов.

В Съюза на българските композитори бе представена книгата на ст.н.с. д-р Михаил Букурещлиев "Народната музика е животът ми", посветена на Цвятко Благоев, издадена от "Епсилон" с помощта на "Меридиан 22" ООД.

Радио 99 възобнови присъствието си в ефира с нова програмна схема и с нов главен редактор - Божана Димитрова.

Театър "Карпея" със съдействието на Първи частен театър "Ла Страда" показа на 6 ноември премиерния спектакъл "Като не знаеш, защо питаш?" по текстове от "Игра по огън" от Росица Ангелова, "Истерични психози" от д-р Добран Гарвалов и интервюта, проведени от работния екип през 1995, 1996 и 1997 г. сред населението в странджанския регион. Постановка - Елена Панайотова, сценография и костюми - Юлияна Войкова. Участват Януш Касабова и Красин Йорданов.

Софийският университет "Св. Климент Охридски", Факултетът по славянски филологии, Бохемия клуб и Чешкият център са организаторите на лекционния диптих на тема "Венчавка, брак и развод по чехо-словашки" (Към историята на Чехословакия в периода 1918 - 1992 г. от гледна точка на отношенията между чехи и словаци). Лектор е доц. д-р Ян Рихлик - ст.н.с. в Масариковия институт - Прага, и преподавател в Карловия университет. Първата лекция се състоя на 4 ноември, втората е днес от 15 часа в Заседателната зала на Ректората.

Национален политехнически музей, пивоварна "Ариана" АД, Бирена партия, Национален земеделски музей, Чешки център и Бохемия клуб организираха на 6 ноември Втори швейколоквиум на тема "Как ни завладяха чехите, след като ни освободиха руснаците". Веселото тържество е по случай 150-годишнината от рождението на инж. Георги (Иржи) Прошек и 113-годишнината от основаването на пивоварница "Братя Прошекови".