В Пловдив Академията за музикално и танцово изкуство отбеляза 75-годишния юбилей на Лазар Николов. Първият концерт представи еволюцията на клавирното му творчество /Втора, Трета соната и Шеста соната за пиано, Соната за две пиана и "Пианистични отблясъци". вторият концерт с камерна музика съдържа и две премиери: Две песни по Данила Стоянова (1996) и Реквием по Жан Кокто (1997 г.). Събитието бе съпроводено с теоретична конференция.
На Лазар Николов бе присъдено почетното звание "Доктор хонорис кауза" на АМТИ. Василка Спасова му връчи и диплом от името на музикалното общество "Иван Спасов". Публиката бе докосната от духа на големите приятелства и пристрастия в Новата музика у нас.
Двете вечери с музиката на Лазар Николов събраха на едно място изпълнителски индивидуалности, чиито обвързаност и с музиката на Лазар Николов е част от творческата им биография. За клавирната вечер /14.Х/ трябва да се отбележат прецизността и вдъхновението на Георги Кънев /първият изпълнител на клавирната Соната N2, която му е посветена/ и солидното присъствие и великолепно звукоизвличане на Албена Димова. Акцент на втората вечер бяха премиерните изпълнения на вокална музика - нещо не дотам традиционно за Лазар Николов. Изпълнението на Анжела Тошева, особено с великолепния финал на Соната N7, бе това, за която би мечтал всеки автор.
Вероятно и след юбилейната година музиката на Лазар Николов ще бъде предизвикателство в културната ни практика. Теоретичната конференция постави поне три въпроса: Лазар Николов и българската модерност от първата половина на века, (Мария Бояджиева), философските основания на музиката му (Анжела Тошева) и отношението му към западноевропейския авангард (Ангелина Петрова).

Ани Петрова