ФАКТИ ФАКТИ ФАКТИ

На 30 ноември в театър "София" ще бъде премиерата на "За идиотите, които се набиват в очи" по текстове на Ярослав Хашек, Уди Алън и Венедикт Ерофеев. Сценарии и изпълнение Елена Начева-Лафазанова и Кръстю Лафазанов, сценография - проф. Иван Газдов, музика Иван Киришев и Ованес Петров.

На 27 ноември е софийската премиера на "Фрагменти" от Мърей Шизгал, копродукция на Свободен театър и драматичния театър в Монтана. Постановка - Христо Ботев, сценография - Илона Стоичкова. Участват Симеон Владов и Надя Атанасова.

На 27 ноември е втората за сезона премиера на Държавен куклен театър - Благоевград "Палечка" по Андерсен. Драматизация - Рада Москова, сценичният вариант и постановката - Тодор Вълов, сценография и кукли - Стефка Кювлиева, музика - Методи Иванов. Участват Аглика Георгиева, Весела Гаврилова, Ангелина Черкезова, Елена Андонова и Атанас Михов.

На 19 и 22 ноември в Драматичен театър "Адриана Будевска" - Бургас, се играха премиерните представления на "Как да се ожениш за принцеса", театрално-музикална игра от П. Панчев по приказки на Андерсен. Постановка и хореография Стефан Поляков, сценография и костюми Тодор Станилов, музика Юлиян Слабаков.

От 18 ноември в СГХГ е открита изложба "Западноевропейска графика и скулптура". Експонатите са от колекцията на Жорж Екли. Изложбата е организирана в сътрудничество с "Арт-диалог - Париж", и "Евро-арт 318".

В галерия "Макта" от 27 ноември гостува изложба на графики от сръбския художник Слободан Радойкович.

От 21 ноември галерия "Арт 36" представя графики на Димитър Келбечев.

На 20 ноември в Дома на киното, София, се състоя вечер, посветена на Федерико Фелини. На нея проф. Вера Найденова представи автобиографичната книга на италианския режисьор "Аз, Фелини".

Клуб-галерия "Аве" откри на 19 ноември фотографска изложба на Стивън Луис.

От 27 до 29 ноември в СУ "Св. Климент Охридски" се състои Международна научна конференция на тема "Религия и църква в България". Организатори са Институтът по история при БАН и Историческият факултет на СУ. По време на конференцията има изложба-базар на българска научна литература по същата тема.