Уайт Снейк - Отвътре

"Уайт Снейк", 8 вечерта. Солидна тълпа. Доста нервна. Нищо чудно - 21 ноември е, петък, мястото е Зимният дворец. Вътре някъде е Дейвид Ковърдейл и цялата банда - "Уайт Снейк". Трябва да има концерт. Един от последните. Преди половин час трябва да е започнал. Чува се музика, която ушеизвадно не идва от "Уайт Снейк", но все пак създава вбесяващото впечатление, че вътре нещата вървят без теб. Полицаи сноват безпризорно сред хората. Изглежда това им е работата.
Влизаш. След покъртителното усещане, че това изобщо ти се е случило, разбираш - изпуснал си "Конкурент". Подгряващата група (трябва да са си платили за това - поне така разправят хората). Сам по себе си доста приятен факт. Да са живи и здрави.
Почти 9 вечерта. Следващите два часа са на "Уайт Снейк". Не е за разправяне. Барабани каквито трябва да бъдат, хеви-китара като от преди 10-12 години (страхотно звучи), бас като за "Уайт Снейк" през 90-те и клавишни, които се чуват точно когато и колкото трябва. И Ковърдейл. Наистина около 45 и наистина Ковърдейл. Подстриган (какво им става на тия хора, от възрастта ли е, от времената ли!). Същият, който от 1973 година, след Гилън, е гласът на "Дийп Пърпъл". През 1976 "Пърпъл" се разпада. 78-ма - Ковърдейл, Йан Пейс (точните барабани на "Пърпъл") и Джон Лорд ("Пърпъл", клавишни - Бах в хард-рок вариант) започват това, което звуча тук в петък - Уайт Снейк.
Знае се - освен че Дейвид се е подстригал, - че това е прощално турне на групата и че има и последен албум - "Restless Heart". Е, те така или иначе нямаше да идват тук всяка година. Или поне през една. Но няма да има и албуми.
Така в общи линии. Почти 20 години след началото явно е дошъл краят - с време или без - не знам.
Не знам и как е бил Ковърдейл преди и след концерта. Знам само как беше концертът.
Здрав рок.
Яна Пенкин