Зидовете на статуквото

Скандалът "Веселинов срещу Боев" логично взриви протестната енергия и позабравената солидарност първо сред историците - османисти (Антонина Желязкова, Вера Мутафчиева, Цветана Георгиева), а след това и сред отделни преподаватели от СУ "Св. Кл. Охридски" (Боян Биолчев, Христо Матанов), етнолози (Елена Марушиакова, Веселин Попов), студенти, художници. Нюх към външнополитическото ехо на събитията в софийския университет, съвпадащи по време с обиколката на външния ни министър из ислямски страни, прояви дори президентската институция. Упълномощен лично от президента, съветникът му Пламен Богоев попита ректора Лалов за мнението му относно уволнението на преподавател вследствие анонимен донос и обвинения в разпространение на порнографски текст (на арабския класик Тайб ас Салих). Разбира се, основен дял за озвучаването на академичния конфликт имаха журналистите. Освен публикациите на "Култура", с отделни предавания на студио "България" се включи Радио "Свободна Европа", БНР - програма "Права на човека", в. "Континент". Притиснат в ефира, министърът на образованието и вицепремиер, наблюдаващ вероизповеданията, Веселин Методиев от Брюксел морално порица кокошата слепота на поредното решение на Факултетния съвет на ФКНФ. В Брюксел впрочем българският просветен министър участваше в заседание на министри от цял свят по въпросите за асоцииране на България към европейските стандарти в сферата на висшето образование...
Секция "арабистика" заедно с колегите им от Факултета за класически и нови филологии не допуснаха и лек повей от разразилата се буря да смути уютното им статукво. Тъкмо обратното. Атмосферата на редовното им заседание от 18 ноември е повече от враждебна към вече отстранения от тях на 30 септември Александър Веселинов (решението им е мотивирано с разпространението на материали в печата, които са уронили престижа на ФКНФ). Наред с декана доц. Мая Пенчева присъстват почти всички членове на съвета. Присъства и прекият работодател, директорът на ЦИЕК, проф. Емил Боев. По време на пледоарията на Веселинов печално известният тюрколог достолепно не проронва и звук, дори когато специално се обръщат към него за позиция... Едва сдържайки досадата си, доц. Драганова формулира неподновяването на договора на колегата им (първи в списъка на хонорувани преподаватели!) "по финансови причини". Миролюбива реплика към жалбоподателя Шамсудин подхвърля изтъкнатият учен проф. Йордан Пеев, който изразява недоумението си кои свои права неговият колега счита за нарушени... Редом до проф. Пеев се оказва и "гастролиращ" участник - инж. Данчов от ЦИЕК(?!), както и фаворити на студентите като тибетолога Александър Федотов и уважавани преподаватели от западните филологии.
На 18 ноември казусът "Веселинов срещу Боев" завършва с пълен триумф на един човек, чиято дългогодишна дейност в Софийския университет включва в неравни пропорции научни "изследвания" и изключителна лоялност към някогашния режим, осъществил с помощта на подобни нему позорния процес на преименуване на българските турци.
Административното решение на Факултетния съвет, отнемащо хляба на един отличен специалист, не е новина. Не е новина и "втвърдяването" на политически, партийни и гилдийни формации заради публична критика. То е резултат на колегиална ревност, на мътни, съответно лесни за манипулиране преподавателски биографии, на страх от старите рецидиви и новите въплъщения на Държавна сигурност.
По-съществено обаче е друго.
Протестната подписка на 30 (словом тридесет!) студенти от III, IV, V курс арабска филология в защита на Александър Веселинов не бе взета под внимание от Факултетния съвет. Преди осем месеца на барикадите бъдещото реформаторско мнозинство обещаваше на студентите образованието да стане приоритет номер едно на бъдещото демократично управление. На срещата със студенти на 20 ноември министър-председателят Иван Костов разговаря за студентските общежития и цените в мензата, но не и за отстраняването на онези преподаватели, които гарантират надеждността на висшето образование. Подписалите протеста за възстановяването на Шамсудин млади хора вероятно са сметнали, че февруарските барикади са били прекрасен зимен сън...
Юлиана Методиева