Балкански музикален форум се състоя в София на 29 и 30 ноември. Съботният концерт в Първо студио на Радиото, съставен от "музиката на нашия век", и по традиция продължил концертите на Дружеството за нова музика, в действителност има собствени предистория и продължение. Той стана същностна част от инициативата на музиканти от балканските страни да обединят усилията си в разпространението на музиката от този регион. Няколко месеца след поставеното в Патрас - Гърция, начало, в София тази идея придоби конкретни изражения. В "Балкански музикален форум" участват представители от Гърция, Кипър, Турция, Румъния, Югославия и България, негов председател е гръцкият композитор Василис Ризиотис.
Концертът, открил софийската среща и преминал под патронажа на няколко институции - Център "Сорос", Българско национално радио, Дружество за нова музика, представи именно музиката на композитори от тези страни. В програмата бяха включени както твърде добре известни имена като това на румънския композитор Тиберий Олах, неведнъж изпълняван у нас, това на турския композитор Илхан Усманбасъ, носител на много престижни международни награди, сред които наградата "Кусевицки", наградата за композиция "Виенявски", американската награда "Фром", така и композитори от днешното младо поколение - Савас Занас (Гърция), Петър Петров, Александър Печи (Албания), София Серги (Кипър), Милан Михайлович (Югославия).
Инициативата включваше и провеждане на теоретична конференция-представяне на музиката на балканските страни, съпроводена с изложба на музикални издания, компактдискове, материали и брошури, които са блестяща атестация на професионалните процеси във всяка от тези страни. Най-обширно беше изложението, както и подобава, на гръцкия музиковед Георгис Леоцакис за музикалното образование и продукция в Гърция. Следваха накратко всеки от останалите участници: Сезгин Озер за музиката в Турция, Елени Серги за музиката в Кипър, Георги Арнаудов с филм за композитора Иван Спасов, Миоара Баска за музиката в Румъния. А Драгиша Савич от Югославия даде финалния тон на разговора. Той обоснова аргументите, родили инициативата "Балкански музикален форум". С примерите, които посочи от европейските международни конкурси, той всъщност потвърди, че те не се различават в "дискриминационната" си политика спрямо композиторското творчество от Източна Европа.
"Балканският музикален форум", чиято задача е да пропагандира добрата музика от балканските страни, започна съществуването си. Нивото на музиката от този регион дава основания за претенции и самочувствие.
Милена Божикова