Китари и синтезатори оглушаваха преди три седмици Камерната зала "България". Огорченият роял надменно се беше изтеглил в ъгъла. Естетиката на силния звук Илия Фортунов (Чори) беше внесъл от попмузиката. Чори някога беше митологизиран като китарист. Но той сякаш се влюби в електронния звук на своята китара, нейните собствени технически възможности му изглеждаха вече недостатъчни, той постоянно разширяваше и обогатяваше саунда и започна да посяга все по-често към клавишите на синтезатора. Остана си китаристът, боготворен от учениците си, с двама от които - Наско Андреев и Сашо Бисеров - свири в оная вечер в камерната зала.
Обича Илия Фортунов камерната зала и всяка година нея избира за представителен концерт - за десети път. Там той се чувства като у дома си, като в своя изпълнен с апаратура хол. В напористите звуци има някаква деликатност - деликатността на душата на Илия. И известна свенливост - парадоксално сякаш попзвездата предпочита интимния кръг, възвишената, сериозна музика (на тоя последен концерт той беше без прословутата си черна шапка). Чори е лирик и може би затова инкрустира в своите концерти поезия (от Милена Хлебарова, Мая Шопова, Мая Тодорова), търси философстващите стихове в едно приглушено, отдавнашно изпълнение (Мирослав Миндов и ученици). В същото време водещият Георги Тодоров искаше да ни върне в атмосферата на попконцерт. А Илия Фортунов предпочита фиксираното изпълнение и сякаш се пази от шоуто на живо, сякаш се отказва от взривяване на залата заради съсредоточаването в музиката.
На поезията се противопоставяше с остроумната си агресивност, със смелия си саунд произведението за синтезатор на Любомир Кавалджиев "Неудачният парламент". Приятелят Любо беше поканен да участва в концерта. Кавалджиев е покрай инвенцията си и ученият професионалист. А Илия Фортунов ми напомня за художника Анри Русо, за благородната наивност на едно идилично, детско и същевременно посвоему драматично светоусещане. Негов почитател аз винаги ще остана. Но ми се иска и отново да го преживея на живо като китарист...
Любен Ботушаров