Четвърти брой на списание "Мирна" съдържа: "Вярата,която не вярва" от Яков Друскин; интервю с отец Тома Хопко; "Значението на сърцето в религията от Борис Вишеславцев; "Конфликт или недоразумение" от Димитър Спасов; "Една реплика за политиката и достойнството на медиите" на Илиана Александрова; "Българската святост" от Васил Прасков; "Църква и държава" от проф. Тодор Събев; религиозна поезия от Сергей Аверинцев в превод на Емил Ив. Димитров. В броя е публикувано обръщение на православни епископи към американското правителство за забрана на експериментите, свързани с клонирането. "За съжаление, пише младият философ Васил Прасков, за доста наши сънародници православната вяра е инструмент за легитимиране на патриотичното". Списанието за православна беседа "Мирна" по един много самовзискателен и начетен начин противостои на тази представа.
К

На 28 ноември в Съюза на артистите в България се проведе среща с английския театровед Хюг Рорисън, който гостува в България във връзка с изследването си върху рецепцията на творчеството на Хайнер Мюлер в страните от Източна Европа. Гилдията "Драматурзи, театроведи и театрални критици" организира срещата, по време на която г-н Рорисън получи отговор на интересуващите го въпроси. Теоретичното усвояване на творчеството на Мюлер у нас все пак е най-напреднало (издадени са негови пиеси и други текстове, а също така и редица текстове от български автори върху явлението Хайнер Мюлер). Сериозни усилия и успехи има и в сценичната му рецепция у нас (от 1982 до 1997 са осъществени поне шест постановки, които се основават изцяло или използват и текстове на Хайнер Мюлер). Но все още успехът сред зрителите на тези постановки не е голям. Прочее така е и във Великобритания - ни увери г-н Рорисън.
Н. В.

ФАКТИ ФАКТИ ФАКТИ

По повод 300-годишнината от първото издание на приказките на Шарл Перо от 4 до 6 декември в столицата се провежда българо-френски семинар на тема "Знанието за вълшебното. Традиции и интерпретации на приказките". Изявата е организирана от Института за литература към БАН, Философския факултет на Софийския университет "Св. Климент Охридски", Френския културен институт и със съдействието на фондация "Отворено общество".

Агенцията за българите в чужбина и Столичната библиотека организираха представянето на сборника "Банатски български фолклор" - том I . Материалите в книгата са събрани, записани, подредени и издадени от г-н Карол-Матей Иванчов, българин краевед и фолклорист от Румъния.

Днес в Драматичния театър "Сава Огнянов" - Русе, е премиерата на пиесата "Винета - потъналият град" от Юра Зойфер, която се поставя за първи път в България. Превод от немски - Пенка Ангелова, сценична редакция - Крум Гергицов. Постановчик и хореограф на спектакъла е Стоян Георгиев, сценография - Елица Георгиева, композитор Андрей Тотев. Постановката е осъществена със съдействието на фонд "Културконтакт" при Федералното министерство на образованието и изкуството на Република Австрия.

На 9 декември в Полския институт от 18 часа ще се покаже телевизионната постановка на пиесата "Клетва" от Станислав Виспянски (1869 - 1907), поставена от П. Томашук.

В галерия "Арт 36" бе открита изложба живопис на Чавдар Петров.

Изложба графика на сръбския художник Слободан Радойкович е подредена в столичната галерия МАКТА.

Изложба на Вихрони Попнеделев е показана в галерия "Solers".

От 12 до 14 декември в Дома на киното ще се проведе Евро ъндърграунд фестивал. Той е организиран съвместно с американската неправителствена организация на изкуствата " Euro Underground" със седалище Чикаго, която се занимава с популяризиране на "ъндърграунд" филмови и видеопродукции. Целта на фестивала в София (след провеждането му в Берлин и Краков) е да се създадат възможности за общуване между кинопрофесионалисти от Европа и САЩ.