Локомотив пред талига

Няма почивка за екранните борци с природните стихии в последно време. Хората не сварват малко отпуск да си вземат, да си погалят булката, да разходят дечурлигата в парка или да си глътнат спокойно ичкията с мезето пред телевизора. Тъкмо решат да се поотпуснат и се почва - торнада, земетръси, наводнения, пожари... Това живот ли е! Губиш апетит, получаваш хроничен запек, либидото ти гасне, сънуваш бедствия. Отгоре се зъби озоновата дупка, а отдолу - порой катаклизми.
Най-зачестиха вулканите. Първо беше "Върхът на Данте". Там лавата си изригна съвсем по правилата - от кратер. Сега пък е актуален "Вулкан". Тук бълването на огън е нестандартно - магмата изскача директно изпод земята, на която е разположен Ел Ей. И, разбира се, съсипва луксозното сити, сякаш не му стигаше земетръса преди три години. Но, от друга страна, кво да ги мислим тия капиталисти. Те поне са богати, ще се оправят.
"Вулкан" обаче нищо не е в състояние да го оправи - той е безнадежден. В сеизмологичния му братовчед "Върхът на Данте" поне имаше по-живички лица, очертаваха се контурите на характери. Докато тук се щурат някакви измислени стахановци, пред които рисуваният юнак и от най-фантасмагоричния комикс би изглеждал по-достоверно. Дори зачатък на нормален образ не се забелязва. Отношенията между пионките от човешка плът, набедени за герои, са като драсканици в скицник на детенце, страдащо от аутизъм. Режисьорът Мик Джаксън ("Бодигард") захваща отделни личностни линии, след което или ги изоставя, или ги докарва до нелепи точки. Той работи с отдавна излетите калъпи на жанра катастрофа. Това не е лошо. Лошото е, че ги употребява некадърно. Колкото до страшните картинки със стелещата се лава - те ще поразят само ентусиазиран мушморок, който гледа кино веднъж на петилетка.
Жертва на вулканичната посредственост е качественият актьор Томи Лий Джоунс. Чувствителната натура се изпълва със състрадание към кавалера на "Оскар", като го гледа как се излага. Той е главният борец против лавата. Призован е да тегли филмовата композиция, но как да стане. Все едно да впрегнеш локомотив пред талига и да му подвикваш: дий, воле, дий!
Борислав Колев