Фоайето на Театрална работилница "Сфумато" загуби на 4 декември част от своята хладна утилитарност. От тази дата голямата стена, отделяща залата от фоайето, е стоплена и облагородена с гоблена на Илияна Камбурова - Лячо "Безкрайност в маска" (1978). Голямата ни художничка го преотстъпва "за ползване" от "Сфумато". Красивата сделка е взаимоизгодна: творбата ще бъде видяна от повече хора, а театърът ще се зарежда с тихата топлина и помиряващото безвремие, внушавани от гоблена.
Н. В.

Със заповед № РД 09668 от 1 декември 1997 година министърът на културата арх. Емма Москова определя следните театри за получаване на държавна субсидия за 1998 и 1999 година:
1. ДТ "Иван Радоев" - Плевен - репертоарен театър
2. ДТ "Иван Димов" - Хасково - репертоарен театър
3. ДТ - Ловеч - репертоарен театър
4. ДТ "Рачо Стоянов" - Габрово - репертоарен театър
5. ДТ "Васил Друмев" - Шумен - репертоарен театър
6. ДТ "Антон Страшимиров" - Разград - репертоарен театър
7. ДТ "Владимир Трандафилов" - Видин - репертоарен театър
8. ДТ "Сава Доброплодни" - Силистра (с куклен отдел) - репертоарен театър
9. ДТ - Ямбол - репертоарен театър
10. ДТ "Гео Милев" - Стара Загора - репертоарен театър
11. ДТ "Константин Величков" - Пазарджик - репертоарен театър
12. СВТ Габрово - театрална лаборатория
13. ДТ - Монтана - открита сцена с държавна субсидия за 1 година (1998)
14. КТ - Бургас - репертоарен театър
15. КТ - Русе - репертоарен театър
16. КТ - Търговище - репертоарен театър
17. КТ - Добрич - репертоарен театър
18. КТ - Шумен - репертоарен театър
19. КТ - Сливен - продуциращ театрален център
Със същата заповед некласиралите се на конкурса театри се преобразуват в театри "Сцена 6":
1. ДМТ "Константин Кисимов" - Велико Търново - драматичен отдел
2. ДТ "Крум Кюлявков" - Кюстендил
3. ДТ "Йордан Йовков" - Добрич
4. ДТ "Апостол Карамитев" - Димитровград
5. КТ - Плевен
6. КТ - Хасково
Директорите на некласиралите се на конкурса театри трябва най-късно до 30 януари 1998 година да представят в Националния център за театър работна програма за театрална дейност и начините на финансирането й.

Книгата "В грядущее глядим мы сквозь былое..." на известния руски военен историк генерал-майор В. А. Золотарев е посветена на Руско-турската война (1877 - 1878 г.). Тя бе представена в Руския културно-информационен център на 10 декември - денят, в който се навършиха 120 години от освобождението на Плевен.
Авторът не само прави анализ на хода и значението на войната на основата на обобщен фактически материал, но и проследява връзката между военните събития и последвалото развитие на Русия, Турция, България и другите балкански държави. Отделни глави са посветени на мемоарното, епистоларно и поетическо наследство на войната. Трудът е богато илюстриран с репродукции от портрети, картини, рисунки, ескизи, създадени през XIX век.

ФАКТИ ФАКТИ ФАКТИ

Подготвителна среща за национален дебат на тема "Българската културна политика: дилеми и перспективи" се провежда от 10 до 12 декември в НДК. В нейната работа участват експерти от Съвета на Европа, наши парламентаристи, представители на Министерството на културата и местната власт, представители на творчески съюзи, директори на културни институти, фондации и граждански сдружения, директори на културни центрове от Централна и Източна Европа. Темите на основните работни заседания са: "Културната политика в България - състояние и стратегии", "Човекът на изкуството между свободата и икономическите ограничения", "Културната политика пред предизвикателствата на пазарната среда - правни и финансови аспекти", "Европейският контекст на културната политика", "Книгоиздаване и библиотечно дело".

В Аулата на Софийския университет "Св. Климент Охридски" президентът на Република Полша Александър Квашневски изнесе лекция на тема "Успешните реформи в Централна и Източна Европа - успех на Европа. Полската перспектива."

На 13 декември в зала "България" ще се състои концерт на Филхармонията на Българската музикална академия "Панчо Владигеров", дирижиран от Стефан Недялков и Йошихиро Джибики - посланик на Япония в България. В програмата са включени творби от Рентаро Таки - "Цвете", японска песен, Бетовен - увертюра "Егмонт", Концерт № 3 за пиано и оркестър, солист Антон Диков, и Менделсон - Симфония № 4. С този концерт завършват Дните на японската култура'97 в България.

Най-новото литературно списание "Български месечник", издание на Свободно поетическо общество, беше официално представено от своите създатели в Столичната библиотека на 10 декември.

Изложба-базар на издателските поредици на Дома за хумора и сатира, Габрово, беше открита вчера в Столичната библиотека. Участие в организирания по този повод Весел четвъртък взеха още Сдружението на българските писатели, в. "Стършел" и Столичната библиотека.

Премиерата на книгата "Едната и другата Европа" от Вилфрид Мартенс ще се състои на 14 декември от 18 часа в хотел "Шератон".

Нов драматичен театър "Сълза и смях" показа на 5 декември премиерния си спектакъл "Майстора и Маргарита" от Михаил Булгаков. Сценичен вариант, превод и постановка - Борис Панкин. Сценография - Петьо Начев, музика - Пламен Мирчев-Мирона, пластика - Татяна Соколова. Участват Иван Танев, Илия Караиванов, Веселин Вълков, Димитър Иванов, Петър Райжеков, Красимир Куцупаров, Асен Блатечки, Славелена Майноловска, Маргита Гошева, Емил Емилов, Васил Банов и Розмари Де Мео.

Държавният сатиричен театър и "Камен Во" представиха премиерата на "Дванайста нощ" от Шекспир. Превод - Валери Петров. Режисьор - Мариус Куркински, сценография - Светослав Кокалов и Петя Стойкова, костюми - Петя Стойкова, музикален продуцент - Евгени Димитров. Участват Мариус Куркински, Камен Воденичаров, Екатерина Евро, Георги Калоянчев, Тодор Колев, Мартина Вачкова, Тончо Токмакчиев, Стефан Рядков, Пламен Сираков, Калин Сърменов, Кадри Ебилли, Владимир Димитров, Иван Григоров, Любомир Фърков, Петко Пецев, Веско Масларски, Илия Чолаков и Николай Иванов.

Театър 199 съвместно с Театралната формация ММ подготвиха детската премиера "Трите прасенца". Режисьор - Мая Димитрова, сценография - Митко Димитров, композитор - Петко Манчев. Участват Мая Димитрова и Митко Димитров.

В столичната зала "Средец" е показана изложба живопис на Лили Йорданова.

Съветът на Сценарния фонд към Съюза на българските филмови дейци присъди субсидии на следните заявки: за игрално кино по 400 000 лева на "Добре дошли във Франция" от Николай Никифоров и "Бялата светлина на голямата луна" от Иван Младенов; за документално кино и по 500 000 лева на "Vincit, qui partitur" от Константина Гуляшка и Правда Кирова и "До Чикаго и насам" от Станимир Трифонов. За анимационно кино субсидия не се дава.

Днес в НДК е концертът на Ананда Сукарлан - пиано, организиран от Център за изкуство "Сорос" и Посолството на Кралство Холандия в България.

Фондацията за християнска архитектура и изкуство "Никола Фичев - Захарий Зограф", Съюзът на архитектите в България и Издателската къща "Христо Ботев" организираха среща с авторския колектив и издателите на "Български манастири", която се проведе в Централния дом на Съюза на архитектите. Изданието е осъществено с дарителската помощ на Фондация "Развитие на гражданското общество", издателска къща "Христо Ботев" и Националния исторически музей.

В галерия "Ата рай" Венелин Вълканов представя приказки-живопис.

Коледна изложба на видинските фотографи Борислав Трифонов, Боян Иванов, Васил Василев, Златко Ангелов, Камен Димитров, Крум Хаджимитев, Людмил Янакиев, Мануел Киров и Хари Яръмов е организирана в бистро "Марионет" от 5 до 30 декември.