Съюзът на българските филмови дейци раздаде наградите си за периода 1996-97. Това се случи на 28 декември м. г. в луксозния ресторант "Планета", известен доскоро като "Дом на киното". Авторството на тържествената церемония бе поверено на Хачо Бояджиев и това не остана незабелязано нито за миг - номинантите на отделните секции бяха пръснати по маси из салоните на заведението и ако изобщо успяха да общуват помежду си, то бе чрез монитори по пода. А на тях можеха да се видят стари записи от хачобояджиеви мюзикхолни пристрастия, заедно с хуморески, поздравления на живо и на запис и... цигански мотиви. Темата "Ъндърграунд" се оказа доминантата на т. нар. церемония - и заради песните на Горан Брегович, изпълнени от ромски оркестър, и заради залата с декори от едноименния филм на Кустурица, и заради самочувствието на родните кинаджии. Не стига, че не снимат, ами дори на празника си бяха изтикани не в ъндърграунда на събитието, ами направо отвъд него - наградените не успяха да се доберат до микрофона, камо ли да изрекат дума, а редовите съюзни членове едва се добраха до чаша вино. Кино няма, а наградите стигнаха 19 на брой. Добре, че церемонията все пак трая само час и половина, та започна истинският купон. Той се случи, за разлика и от игралното кино, и от пошлата церемония.

Наградите на СБФД за 1996-97:
"Закъсняло пълнолуние" на покойния Едуард Захариев получи наградата за най-добър игрален филм, най-добър режисьор и най-добър актор (Ицхак Финци).
"Трака-трак" на Илия Костов получи наградата за най-добър сценарий и най-добра женска роля (Мария Статулова).
Най-добър оператор се оказа Христо Тотев за "Суламит"; най-добър сценограф - Анастас Янакиев за "Разговор с птици"; най-добър художник по костюмите - Айседора Зайднер; най-добър композитор - Антоний Дончев за "Приятелите на Емилия"...
"За хората и за мечките" на Елдора Трайкова получи наградата за документален филм, а "Под облак" на Костадин Бонев - за най-добър режисьор и най-добър оператор (Контантин Занков).
"Завръщане" на Милан Огнянов получи наградата за най-добър научнопопулярен филм, а "Синдбат мореплавателят" на Георги Димитров - за най-добър анимационен филм.
Пройко Пройков получи награда за цялостен принос в анимацията.
Божидар Манов получи наградата за теория за книгата си "Теория на киноизображението", а Боряна Матеева - за оперативна критика.

Зрителите на Канал 1 успяха да видят това награждаване на 29 декември, но едва ли са се забавлявали повече от присъстващите на живо в "Планета".
К
P. S.
Редакцията най-сърдечно честити наградата на своята авторка Боряна Матеева.