Радичков като модел - това е темата на една необикновена изложба, открита в галерия "Ирида" на Йордановден. В нея са събрани портрети на писателя, направени от художниците Борис Димовски, Светлин Русев, Румен Скорчев и Иван Кирков, бюст от Георги Чапкънов и дванадесет фотографии на Иван Бакалов, запечатали моменти от работата на скулптора. Изложбата ще продължи една-единствена седмица.

В столичната галерия "Витоша" бяха връчени традиционните годишни награди на либералното дружество "Гражданин". Наградата за политика и обществени науки получи г-н Стефан Софиянски - кмет на София и служебен министър-председател в началото на 1997 година, за достойното му и мъжествено гражданско поведение по време на общобългарското гражданско неподчинение през януари-февруари 1997 г. и за способността му да възстанови благодарение на личните си качества авторитета на институциите на централната изпълнителна власт.
С наградата за изкуство и култура бе удостоен художникът Греди Асса - за цялостното му творчество в областта на изобразителните изкуства.
Наградата връчи председателят на Управителния съвет на Дружество "Гражданин" Михаил Неделчев в присъствието на много интелектуалци, представители на различни институции, бизнесмени, дипломати.

Шестият международен конкурс за хореографи, Гронинген, Холандия, селекционира от 105 кандидати 14 участници, които заедно със своите трупи представят от 5 до 11 януари в Сити Театър в Гронинген пред международна комисия и отбрана публика техните сценични представления. Галина Борисова ще участва с премиерното представление "Каква глупачка е тая с кукувичето перо", което беше представено през май 1997 г. в Централния военен клуб, София.
Тя заминава заедно с Юлиана Сайска и Ивайло Димчев, които ще представят част от представлението (според регламента 12 минути), което те са нарекли "Приказка без край".

Новата комисия за игрално кино към Националния филмов център с председател Коста Биков и членове Иван Стоянович, Стефан Димитров, Мария Пеева, Николай Акимов, Цветан Георгиев, Георги Николов се събра на сесия на 29 декември 1997 г. Разгледа 7 проекта и 12 идеи за сценарии. И раздаде субсидии на следните проекти: 207 млн. лв. на "Магьосници" (сценаристи Сотир и Пенко Гелеви, режисьори Сотир Гелев и Иван Георгиев); 107 млн. лв. на "Бивши хора" (сценарист Иван Иванов, режисьор Илиян Симеонов); 70 млн. лв. на "Житие" на Красимир Крумов. От идеите за сценарии по 6 млн. лв. получиха "Писмо до Аляска" на Иглика Трифонова, "Помниш ли пастора" на Людмил Тодоров и "Бялата светлина на голямата луна" на Иван Младенов, а по 4 млн. лв. - "Асистентът" на Илия Костов и "Пансион за кучета" на Юрий Дачев.

Бутан - крепостта на боговете във Виенския етнографски музей е най-голямата изложба, показвана някога по света за това кралство, разположено в подножието на Хималаите. Правителството на Бутан е разрешило изнасянето и показването на предмети, които никога досега не са напускали страната. Между тях има манастирски съкровища, досега неизлагани на показ за обикновения посетител. За най-ценен експонат се смята "гарвановата корона", символът на бутанската монархия, която в Бутан не само не се показва публично, но дори е забранено и да се снима. Предметите от бита, традиционните носии, занаятчийските сечива и произведения не са музейни експонати, а са взети направо от домакинствата. В Европа е пристигнал и един пищен олтар, като за целта в двореца, от който е взет, са осветили друг, временен олтар. Останалите експонати са ценни дарения на Бутанския национален музей или са притежание на кралския двор и на частни колекционери. Изложбата е отворена до 30 март 1998 г.

Премирани проекти от националните комисии към Националния център за музика и танц (зимна сесия - 1997 година)
Национална комисия "Танцово изкуство"
1. 18-и международен балетен конкурс Варна'98. Фондация "Международен балетен конкурс Варна" 1 000 000 лв.
(наградата е определена за представилия се с най-висок бал български изпълнител и осигурява участие в друг международен балетен конкурс)
2. Балетна вечер на млади български хореографи - 3 пиеси. Балет "Арабеск" 1 200 000 лв.
3. Уникален спектакъл на две формации. Балет "Арабеск" 1 000 000 лв.
4. Послание към XXI век. Държавен капански ансамбъл - Разград 1 300 000 лв.
Национална комисия "Музикално изпълнителско изкуство"
1. VII международен попфестивал "Откритие'98". Доно Цветков - Варна 2 000 000 лв.
2. 200 музикално-образователни концерта. Агенция "Музика" - Смолян 1 068 000 лв.
3. Шедьоври на камерната музика - цикъл 15 концерта. Агенция "Камерна музика" - София 2 000 000 лв.
4. Коледни музикални вечери. Агенция "Музика" - Стара Загора 2 000 000 лв.
5. Постановка на операта от В.А. Моцарт "Дон Жуан". Народна опера - Бургас 2 000 000 лв.
6. Дни на норвежката и българската музикална култура - "Норвегия зове България". Агенция "Музика" - София-окръг 500 000 лв.
7. 16 концерта на СО и Смесен хор към БНР. Столична агенция "Музика" 2 000 000 лв.
8. "Зимни музикални вечери". Държавна филхармония - Шумен 800 000 лв.
9. "Хитове от музикалната съкровищница". Агенция "Музика" - Враца 1 000 000 лв.
10. III международен конкурс за пианисти "София". Фондация "Албер Русел" 1 000 000 лв.
11. VI международен конкурс "Музиката и земята". Фондация "Земята и хората" 1 500 000 лв.
12. Органът като оркестров двойник. Концертна агенция "Акрополис" 2 000 000 лв.
13. 8 концерта за деца. Съюз на българските композитори 1 250 000 лв.
14. Цикъл от 6 концерта "Именити български пианисти". Софийска филхармония 2 000 000 лв.
15. VII сезон на НСО. Фондация "Приятели на НСО" 2 000 000 лв.
16. Мюзикъл "Хелоу Доли" - ДМТ "Ст. Македонски". Съюз на българските музикални и танцови дейци 3 000 000 лв.
Национална комисия "Музикално творчество"
1. CD Музика за орган (Велин Илиев). "Гега ню" ООД, Музикална къща 2 900 000 лв.
2. CD Кръгът на ритуала (Георги Арнаудов). "Гега ню" ООД, Музикална къща 2 900 000 лв.
3. Текуща дейност и "Пианисимо". Дружество за нова музика в България 2 500 000 лв.
4. Сборник "100 години от рождението на акад. Петко Стайнов" (БАН). Съюз на българските композитори 320 000 лв.
5. Монография за композиторите П. Пипков, П. Динев, Др. Тумангелов, М. Шекерджиев и др. Съюз на българските композитори 640 000 лв.
6. CD Музика на Лазар Николов. Съюз на българските композитори 2 740 000 лв.
7. Монография за Васил Казанджиев. Съюз на българските композитори 1 500 000 лв.

Национални комисии към Националния център за музика и танци
Музикално творчество
Проф. Димитър Тъпков - председател, Георги Арнаудов, Олга Шурбанова, Проф. д-р Димитър Христов, Проф. д-р Николай Кауфман, Борис Карадимчв, Проф. Васил Казанджиев, Проф. Александър Текелиев, Людмил Любенов - МФ
Музикално изпълнителско изкуство
Проф. Боян Лечев - председател, Проф. Георги Робев, Проф. Милена Моллова, Вили Казасян, Христина Ангелакова - СБМТД, Георги Димитров - ДФ - Пловдив, Александър Куюмджиев, Кирил Величков - Асоциация на муз. продуценти, Проф. Димитър Момчилов, Проф. Богомил Караконов, Светлана Ботева - МФ
Танцово изкуство
Анелия Янева - председател, Проф. Николай Николов, Силвия Томова, Катя Петровска, Иван Тодоров, Анета Ашикова, Вержиния Йончева - МФ

ФАКТИ ФАКТИ ФАКТИ
Литературната награда "Огнище" беше връчена за втори път в края на миналата година. С нея беше удостоен Ивайло Петров за първата част на романа "Семейство Баронови", издаден от "Крида арт".
Театрална работилница "Сфумато" представи на 22 декември 1997 г. римейк на "митичната" постановка на Маргарита Младенова по Йордан Радичков "Луда трева", като спектакълът ще се играе под заглавието "Луда трева - втори петли".
В галерия МАКТА бе открита изложба живопис на Иван Жабов.
Балет "Арабеск" представи на 29 декември 1997 г. в НДК празничен Коледен спектакъл. В програмата бяха включени "Адажието" - музика Густав Малер, хореография Конрад Джиевецки, "Хладна пепел" - музика Йон Андерсън, Дог Камерон и автентичен фолклор от Тибет, Монголия, Бали, Пакистан, Канада - хореография Мила Искренова, "Болеро" - музика Морис Равел, хореография Маргарита Арнаудова. Днес в НДК ще бъде отбелязана 30-годишнината от създаването на балета "Арабеск".
В столичната галерия "Стълбата" бяха открити две изложби - живопис на Георги Донов и скулптура на Спас Киричев.
По случай 120-годишнината от рождението на П. К. Яворов на 15 януари в Народния театър за 50-ти път ще се играе "Нирвана" от Константин Илиев в постановка на Маргарита Младенова.
Тазгодишните Международни Хайднови дни ще се проведат от 10 до 20 септември в Айзенщат, Австрия, където Хайдн десетилетия наред е бил капелмайстор в двора на князете Естерхази.
Наградата "Оскар Кокошка" за 1998 г., най-високо дотираната австрийска награда за изобразително изкуство, ще получи кертнерската художничка Мария Лесинг. Изгонена през 1943 г. от Виенската академия заради "изродената" си живопис, по-късно тя е работила в Клагенфурт, Париж и Ню Йорк. Нейни творби са добре известни и от Каселската documenta.