Национален конкурс
за нов роман Развитие

Вече се приемат ръкописи за Втория национален конкурс за нов (непубликуван) роман от български автор "Развитие".
Ще бъдат присъдени една Голяма награда от 1000 щатски долара (включваща откупка на авторските права) и две Специални награди (откупки на авторските права) от по 500 щатски долара. Те се осигуряват от "Развитие"-Холдинг КДА.

Ръкописите ще се приемат до 30 септември 1998 г. Те трябва да бъдат напечатани на машина или принтирани и да се представят от автора или негов пълномощник. Ръкописите остават в архива на конкурса и няма да се връщат.
Адрес: "Развитие"-Холдинг КДА (за конкурса): до 31 май - София, бул. "Хр. Ботев" 17; от 1 юни - София, бул. "Братя Бъкстон" 40; тел.: 951 66 69, 51 76 40.


Двуезичното списание за обществен живот и култура "Хемус" се списва от български интелектуалци на ул. "Вагохид" 62 в Будапеща. На тази улица преди повече от осемдесет години българите съградиха източноправославен параклис, а преди шейсет - своя църква.
Изданието се ръководи от председателя на Дружеството на българите в Унгария Георги Иринков и се прави от хора и творци като филолога Тошо Дончев и философа-историк Светла Кьосева. Наред с имената на Валери Петров, Иван Радоев, Вера Мутафчиева, Желю Желев и Петър Стоянов се срещат и други творци на съвременната българска литература: Константин Павлов, Светлозар Игов, Боян Биолчев, Рашко Сугарев... Списанието се илюстрира от Стефан Десподов, Росен Русев, Миклош Маджаров, Миролюба Гендова и други.
Освен стиховете на изтъкнати поети, които живеят и творят в майката-родина, се срещат имена на автори от Западните ни покрайнини: Зденка Тодорова, Мила Васов, Иван Николов, от Бесарабия, Одеса и Молдова. Може би "Хемус" е едно от малкото издания на български, които обръщат внимание на банатските българи, живеещи в Унгария, Румъния и Югославия; на гагаузите в Молдова и Украйна; на мюсюлманите-българи от Албания.
Георги Драмбозов


Съветът за закрила на авторското право и сродните му права към Министерския съвет e провел в Министерството на културата работна среща с висши служители на Европейската комисия. На срещата са били представени и обсъдени някои нови законодателни инициативи, наказателните и административните процедури по отношение закрилата на правата върху интелектуалната собственост у нас.
На пресконференцията, която бе дадена веднага след работната срещата, зам.-министърът на културата г-н Николай Поляков съобщи, че разговорът с двамата представители на Европейската комисия, господата Винсент Пикет и Лудгер Блазиг (участвали са и представители на законодателната, изпълнителната и съдебната власт), е бил открит, честен и проблемен. Г-н Поляков напомни, че България е поела ангажимента да реши в кратки срокове въпроса за защитата на авторските права. На тази среща, поискана от Европейската комисия в края на миналата година, са били обсъдени производството и разпространението на компактдискове, пиратската и легалната продукция, както и наказателната отговорност срещу нелегалните производители. Журналистите бяха информирани, че у нас е имало мощности за производство на 45 млн. компактдискове. В последно време броят на поточните линии е намалял, което се обяснява и с все по-строгия контрол. В момента от всичките 9 линии 2 са изнесени извън страната, 3 не работят, предстои изнасянето на още 1 линия в чужбина. Образувани са и 62 дела срещу производители-пирати.
Любен Русков


ФАКТИ ФАКТИ ФАКТИ

По случай 150-ата годишнина от рождението на Христо Ботев в НБКМ "Св. св. Кирил и Методий" беше открита изложба, посветена на преводите на неговото творчество.

В зала 1 на НДК от 19 часа на 19 януари е премиерата на филма "Испанска муха". Режисьор, сценарист и продуцент - Киран Коларов, оператор - Красимир Костов, музика - Кирил Дончев. Участват Тодор Колев, Камен Воденичаров, Фани Коларова, Аня Пенчева, Любо Ганев, Антон Радичев, Стефан Данаилов, Велко Кънев, Петър Попйорданов, Тончо Токмакчиев.

На 27 януари е премиерата на "Михал Мишкоед" от Сава Доброплодни в общинския театър "Възраждане". Режисьор - Николай Ламбрев.

На Шипка 6 в столицата е открита Обща изложба - карикатура. Голямата награда на СБХ е присъдена на Стефан Десподов. Раздадени са 5 награди "Щурец" от фондация "Райко, Весела и Радослав Алексиеви" , а също награди от в. "Демокрация", в."Дума" , сп. "Сега" и др.

На 15 януари в Националната галерия за чуждестранно изкуство бе открита изложбата "Съвременна индийска графика" , която е организирана от Министерството на културата и Посолството на Република Индия.

В НДК бе показано модно ревю на програмата "Моден дизайн" с участието на студенти от програма "Театрално изкуство". Изявата е организирана от Нов български университет.

В столичната галерия "Витоша" на 23 януари ще бъде открита изложба фотографии на Симон Варсано "Тогава Господ беше с нас" (за каракачаните в България). Организатори на изявата са Фондация "Отворено общество", Международният център по проблемите на малцинствата и културните взаимодействия, Културно-просветното дружество на каракачаните в Берковица, Културно-просветното дружество на каракачаните "Речица" - Сливен и филмова къща "Конкордия". Изложбата ще продължи до 7 февруари.

В Свищов бе отбелязана 135-ата годишнина от рождението на Алеко Константинов. Открита бе изложба от карикатури на Стайко Николов, озаглавена "Алековите герои". Тази година носител на наградата "Алеко" от международния конкурс за къс хумористичен разказ е Милош Тасич от Югославия, който я спечели в конкуренция с 96 автори от 11 страни.

От 15 до 25 януари галерия ХХL представя изложбата "Измерения на насилието" на младите художници Мартин Младенов, Петър Райчев и Симеон Николов. Куратор на проекта е критикът Свилен Стефанов.

На 17 януари от 15 ч. в Полския институт ще се проведе събрание на членовете на Полското културно-просветно дружество "Владислав Варненчик" - София.

На 22 януари в Полския институт ще се открие изложба графика на проф. Ян Бердишак "Passe-par-tout". Авторът е член на Международното жури на II триенале на графиката в София.

До 14 април 1998 г., благодарение на сътрудничеството си с Вила Хюгел, Есен и Музея за изобразителни изкуства, Антверпен, Виенският музей по история на изкуството ще показва грандиозната изложба "Фламандска фамилия художници Брьогел". Изложбата съдържа 230 платна от Петер Брьогел старши, Петер Брьогел младши и Ян Брьогел старши. Това е първият случай, в който картините на тримата се показват заедно.