Френският културен институт организира концерти, които ще бъдат по веднъж в месеца, а програмата на 15 януари беше своеобразна прелюдия към Международния конкурс за пианисти "София", досега носещ името на големия френски композитор Албер Русел. Три малко познати произведения на Русел (1869-1937) изпълниха Лидия Ошавкова - флейта, Ани Атанасова - виолончело, Георги Стоянов - виола, и Борислава Танева - пиано. Това бяха Анданте и скерцо опус 51 за флейта и пиано, предшествани от интригуващата сюита "Флейтисти" за същия състав, а като завършек чухме изящното Трио опус 40 за флейта, виола и виолончело.
Артистичният директор на конкурса проф. Жени Захариева представи в едри щрихи личността на Албер Русел. Фондацията "Албер Русел" е учредена през 1995 г.
За трети път у нас ще се провежда Международният конкурс за пианисти, най-престижният клавирен конкурс на Балканския полуостров, чиито участници са от Франция, Япония, САЩ, Гърция, Корея, Русия. Една трета от тях са млади български пианисти. Международното жури включва най-авторитетни специалисти в съвременното пианистично изкуство под ръководството на професор Жермен Муние (Франция), председател на Фондация "Албер Русел". От 25 януари до 5 февруари залите на Държавната музикална академия, залата на Съюза на българските композитори и зала "България" ще бъдат свободно открити за публиката. По традиция конкурсът се провежда в две възрастови групи с по два етапа и финал със симфоничен оркестър за втора възрастова група. Очаква се нивото на конкурса да бъде много високо, ще бъдат връчени награди и за най-добро изпълнение на българска творбе (задължителна за втория етап от програмата), за най-добро изпълнение на камерна музика, на романтична музика и др. Целта на конкурса е "да даде вяра на младите български пианисти, че имат възможността да получат призвание на международен форум, да утвърждава престижа на българската музикална школа и да съдейства за международните контакти на България в културен и политически аспект".
Конкурсът се провежда под патронажа на министъра на културата на България, министъра на културата на Франция, Негово превъзходителство посланика на Франция в България, с участието на Френския културен институт, Министерството на културата, Държавна музикална академия "Панчо Владигеров", Комитет "Албер Русел" - Париж, и с подкрепата на L'AFAA, Франция, и Асоциация "Шопен", Париж.
Ива Бончева