Книгата на Ивайло Дичев "Да дадеш, без да загубиш, или размяната във въображаемото на модерността" (Артман, 1997 г.) ще бъде повод за разговор с участието на автора и други български хуманитаристи (Лиляна Деянова, Владимир Градев, Деян Деянов ...), който ще се състои днес, на 23 януари от 18.30 ч. във Френския институт. Припомняме на нашите читатели, че книгата беше представена в коледния брой на "Култура" с два текста - "Дарът: вечното завръщане на изтласканото" от Ивайло Дичев и "Завръщането на етиката на дара" от Деян Деянов.
К

Запомнете - "Витоша 15"!
Нова театрална трупа се създава към община "Триадица". В нея са включени известните актьори Коста Цонев, Петя Силянова, Ивайло Герасков, Любен Чаталов, Ева Волицер. Театър "Галерия" ще има засега две представления седмично - понеделник и събота. Премиерният спектакъл "Портрет" на новата трупа ще бъде през март, а на 17 януари бе представена композиция по стихове на Яворов. Актьорът Иван Иванов също подготвя пиеса за новия театър, който се помещава в ритуалната зала на "Витоша" 15. Издръжката на актьорите и средствата за подготовка на спектаклите ще се търсят чрез спонсори, меценати и дарителство. Залата, осигурена безплатно от община "Триадица", разполага със 100 места. Замисълът на общинарите е "Витоша" 15 да е още едно духовно средище в центъра на столицата.
Освен театрални постановки тук ще се провеждат концерти, поетични вечери, ще се представят книги.
От началото на февруари трябва да заработи и "Бизнес инкубатор". Това, любопитно като наименование начинание, ще се опита да събира на едно място дейци на културата с бизнесмени. Заедно ще се обсъждат творчески проекти с надеждата, че талантливите, но бедни творци ще бъдат подпомагани от по-богатите българи.
Бизнес и култура - звучи добре като замисъл! Като практическа реализация сигурно ще срещне много трудности, но надяваме се, че инициативата няма да остане само новогодишно пожелание.
Любен Русков

Съветът за музика при Министерството на културата възобнови своята работа на 13 януари след неколкомесечна пауза. Негов председател е акад. Марин Големинов, а заместник-председател Момчил Георгиев - директор на Центъра за музика и танц. В състава му влизат председателите на двата музикантски творчески съюза, директори на музикални институти, ръководители на ВУЗ, представители на електронни медии, изпълнители и композитори. Към тази артистична компания са присъединени и заместник кметове на градове с музикални традиции.
Междувременно диалозите между Министерството на културата и общините са довели до конкретни уговорки за съвместно финансиране на музикални институти в Русе, Стара Загора, Видин, Шумен. Във Враца са изявили желание за 100-процентово финансиране на филхармонията от страна на общината. Предстои уточняване на нова структура за музикалните състави в Бургас.
Следващото заседание на Съвета за музика е насрочено за 27 януари и ще разисква въпроса за музикалните училища по изкуствата.
Е.Д.


ФАКТИ ФАКТИ ФАКТИ

Юбилейното издание "Автентичният Ботев" на ИК "Прозорец" беше представено в агенция "Балкан" от Боян Ботьов, Стефан Джамбазов, Светлана Николова и Йоана Томова в понеделник.

Днес в галерия "Аве" ще бъде премиерата на романа "Трейнспотинг" от Ървин Уелш. Българският превод е на Веселин Иванчев, изданието на "Кротал".

Проф. Светлозар Игов представи най-новото заглавие на "Кибеа" - "Интимен дневник. Мечтание за Филина" от Анри-Фредерик Амиел.

В зала "Средец" бе открита фотоизложба "Врати, прозорци, балкони и лица" на американския фотограф Стив Луис. Организатори на проявата са Министерството на културата и Американският център. Изложбата е втората проява на фотографа през този сезон. Представени са над 50 фотографии - повечето от тях направени в София и българските села през 1997 г., а някои в Бруклин през 1994 г. Изложбата, която ще продължи до 7 февруари, включва архитектурна и портретна фотография. Почти всички от по-новите фотографии са направени на черно-бял филм.

В Националната галерия за чуждестранно изкуство бе открита изложбата "Съвременна индийска графика". Организатори са Министерството на културата, Посолството на Република Индия и Националната галерия за чуждестранно изкуство. Представени са над 80 творби на 34 индийски графици. Мнозинството от тях са възпитаници на художествените академии в Мадрас, Делхи, Бомбай и Калкута. Сред участниците в изложбата са познати от престижни световни форуми на графиката имена като Амитабха Бенерджи, Чандер Шекер, Раул Коли и Амитава Дас.

След представянето в София и Варна фотографската изложба от Латвия "Сбогуване с империята" гостува в изложбените зали на Дружеството на пловдивските художници. Кураторът на изложбата Янис Болгос (Рига, Латвия) е подбрал за участие фотографите Вилхелмс Михайловскис, Гвидо Кайонс, Валтс Клейнс и Инта Рука. Изложбата се организира със съдействието на Центъра за изкуство "Сорос - София, и Центъра за съвременни изкуства "Сорос" - Рига.

В галерия МАКТА е открита изложба на китайския художник Zhao Jianfai.

В Пловдив бе открита изложбата "Космос" с графики от Васил Иванов (1909 - 1975).

До 29 януари продължава изложбата живопис на Димитър Войнов - син в столичната галерия "Финес".

Фондация "Бъдеще 21 век", Министерството на околната среда и водите, МЕНСА - България и Националният екологичен център са организаторите на изложбата "Таланти 21 век", която се откри в Народното събрание под патронажа на вицепрезидента Тодор Кавалджиев. Представени са проекти на фондацията в областта на медиите, екологията и информационните технологии.

В Градската галерия - София бе открита изложбата "Яворов в живописта", на 26 януари в Народната библиотека "Св. св. Кирил и Методий" ще се открие изложба от оригинални ръкописи и вещи на Яворов. Изложбите са част от изявите, посветени на 120-годишнината от рождението на Яворов.