Монографията на проф. Васил Йончев "Азбуката от Плиска, Кирилицата и Глаголицата" беше представена миналата седмица от издателя Кирил Гогов, проф. Владислав Паскалев и проф. Светлин Русев - всичките негови ученици. Ръкописът е останал дълго в "Български художник", докато станало ясно, че само частно издателство с отношение към Васил Йончев може да си позволи да го отпечата на висок печат. Монографията е богато илюстрирана. В предговора си авторът обяснява: "Целта ни в тази книга е преди всичко да направим нагледен и графически
ясен процеса на създаване на знаците на трите азбуки, да проследим връзките между тях и да докажем, че те са плод на една творческа мисъл и произлизат от една фигура модул, създадена от Константин Философ-Кирил. Задачата ни е да изясним как той е осъществявал изграждането на всички форми и какъв смисъл е влагал в тях." Монографията представлява естествено продължение на търсенията на покойния професор, който е автор и на книгите "Шрифтът през вековете", "Книгата през вековете", "Древен и съвременен български шрифт". Хипотезата му вероятно ще стимулира интереса към един от нерешените въпроси в славистиката - коя азбука е създадена по-рано, глаголицата или кирилицата? Луксозното издание на "Кирил Гогов и синове" е в библиофилски тираж (500) с единична цена 80 DM.
К


Правилник за присъждане на годишни награди на Съюза на артистите в България през 1998 г.
Чл. 1 САБ определя съюзни награди за творчество във връзка и по повод на Международния ден на театъра - 27 март, за отбелязване на най-високи постижения на работещите в областта на театралното изкуство.
Чл. 2 Наградите са индивидуални и колективни. Предложенията за номинациите се правят само от членове на САБ.
Чл. 3 Награждават се постижения, обхващащи периода от 1 март 1997 г. до 1 март 1998 г.
Чл. 4 Наградите се връчват на 27 март в тържествена обстановка.
Чл. 5 Наградите са:
- награда за женска роля;
- награда за мъжка роля;
- награда за режисура;
- награда за сценография и/или костюмография;
- награда за куклено изкуство;
- награда за критика (критически текст или теоретичен труд);
- награда за вариететно изкуство;
- награда за цирково изкуство;
- награда за майсторско техническо осъществяване.
Могат да не бъдат присъждани всички награди.
Чл. 6 Наградите се определят по следния начин:
- първи етап - писмени предложения за присъждане на награди могат да се правят от всеки член на съюза и съюзните дружества. Крайният срок за постъпването на предложения в САБ е 3 март 1998 г.;
- втори етап - ръководствата на гилдиите определят номинациите на базата на постъпилите писмени предложения. Броят на номинациите може да бъде до три, но не по-малко от две. Ръководствата на гилдиите определят номинациите до 8 март 1998 г.;
- трети етап - на свое заседание на 27 март 1998 г. Федералният съвет на САБ разглежда номинациите и гласува наградите с обикновено мнозинство от списъчния си състав.
Чл. 7 Федералният съвет присъжда и награда за цялостен принос в областта на сценичните изкуства.
Чл. 8 Средствата за наградите се осигуряват от САБ.
Чл. 9 Всички неуредени въпроси в този правилник се решават от ФС на САБ съгласно Устава на съюза.
Този правилник е обсъден и приет на заседание на Федералния съвет на Съюза на артистите в България, проведено на 19 януари 1998 година.


ФАКТИ ФАКТИ ФАКТИ
В общинския театър "Възраждане" на 27 януари се състоя премиерата на "Михал Мишкоед" от Сава Доброплодни. Постановка и сценичен вариант - Николай Ламбрев, сценография - арх. Ангел Ахрянов, костюми - Нина Пашова, музика - Кирил Дончев. Участват Ангел Георгиев-Ачо в ролята на Михал, Максим Генчев, Татяна Захова, Биляна Петринска, Огнян Узунов, Анриета Далова, Даниел Цочев и Ивет Радулова. Спектакълът се посвещава на паметта на Методи Андонов и Георги Парцалев.

През декември м. г. Драматичен театър - Враца, представи две премиери: "Пук" от Валери Петров, режисьор - Борислав Чакринов, музика - Асен Аврамов, сценография - Хари Върбанов, участват Сава Георгиев, Таня Казанджиева, Румяна Мерджанска, Марина Котева, Борислав Борисов, Красимир Радков, Георги Калчев, и "Погребение без мъртвец" от Красимир Крумов, режисьор, сценография и костюми - Борислав Чакринов, участват Анастас Попдимитров, Таня Казанджиева, Теодор Гайдарджиев, Марина Котева, Красимир Радков, Сава Георгиев, Борислав Борисов, Огнян Симеонов, Ивайло Диков, Георги Калчев, Ивелина Полякова и Румяна Мерджанска.

Издателска къща "Христо Ботев" представи най-новата стихосбирка на Миряна Башева "Ние сме безнадежден случай". В представянето участваха Николай Петев - директор на ИК "Христо Ботев", Миряна Башева и Виктор Самуилов.

Художникът Божидар Бояджиев представи личните си впечатления от 47-то биенале "Венеция '97" в Националния дворец на културата.

В столичната галерия "Лозенец" бе открит "Зимен салон - среща на поколенията". В галерията функционира първата експозиция с постоянно действащи салони за детско изкуство и детско творчество. Това е третата поред изява на школата по изобразително изкуство към галерията, в която участват деца от 5-до 15-годишна възраст.

В Столичната библиотека се състоя премиерата на книгата "Засукани финтифлюхани приказчуни - 3 или Дрипави фантазни измишльотини" (за дечковци и безвъзрастни) от Елена Начева - Лафазанова, Кръстю Лафазанов и Елица. Премиерата е организирана от Издателска къща "ЕЛА" и продуцентът Стефка Михалева.

Дванадесетият международен фестивал на маскарадните игри в Перник събра 2500 кукери и сурвакари от България, Португалия, Гърция, Черна гора, Русия, Полша, Италия и Беларус. Чуждестранното участие бе осигурено с помощта на Фондацията на европейските карнавални градове, чийто член е и Перник.

Националният политехнически музей - София, и Винпром Сервис - Португалия Корк АД - София, организираха изложбата "Вашку да Гама и откриването на морския път за Индия". Поводът е отбелязването през 1998 - 1999 година на 500-годишнината от пътешествието на знаменития мореплавател. В 22 цветни табла и илюстрации са показани най-важните моменти от пътешествието. Показани са и модели на кораби от края на ХV век, изработени от български корабомоделисти.

Културно-информационен център на българите в Цариброд ще бъде открит на 14 февруари