Българите отново начело

Единствената световна организация на клавирни дуа, основана преди 15 години в Токио, провежда ежегодни международни конкурси за нови композиции в областта на дуетния клавирен жанр и за най-добрите изпълнители на две пиана и на четири ръце.
На 10 януари т. г. България бе представена от две клавирни дуа в двете групи - Илия Тошев и Велислава Стоянова (на две пиана) и Ася и Александър Василенко (на четири ръце). Въпреки големите трудности по организирането на пътуването им до Токио (преодолени благодарение на енергичното съдействие на председателката на българската секция на организацията проф. Жени Захариева и на подкрепата на фондацията "Бъдеще за България") и двете български дуа се представиха блестящо. От страна на домакините се явиха десетки великолепно подготвени, талантливи двойки - селекционирани на предварителен тур само за японци в края на миналата година. На много високо равнище бяха и повечето от представителите на САЩ, Русия, Англия, Украйна, Корея. Ето класацията - тя говори най-красноречиво да мястото и равнището на българските участници в това изключително отговорно международно съревнование:
Голямата награда - обща за двете групи и единствена - Илия Тошев и Велислава Стоянова - България;
Група А (на четири ръце) - първа награда и специалната премия "Кодама" - Ася и Александър Василенко - България;
- втора награда - Крауфорд Саймон - Мауре Филип - Англия;
- трета награда - Нам Хас Ринг и Мин Киунг Шик - Корея.
Група Б (на две пиана) - първа награда и специалната премия "Кодама" - Томоко Мак - Юки Мак - САЩ;
- втора награда - Елена Овакимян - Марина Антонова - Русия;
- трета награда - Ерико Тераши - Рейко Танака - Япония.
В журито под председателството на г-жа Сачко Кодама освен изтъкнати японски професори и пишещият тези редове, участваха и Роналд Кавай (Англия), Изабел Байер (Германия), Мачией Лукашчик (Полша-Германия), Чо Сам Джин (Корея) и др.
На заключителния галаконцерт в една от най-хубавите концертни зали на Токио - "Казалс-хол", българските дуа отново доказаха своето майсторство и артистичност и бяха обсипани с аплодисменти и цветя. Носителите на Голямата награда Тошев-Стоянова изпълниха и виртуозната обработка на известното "Хоро стакато" от Панчо Владигеров.
През 1994 г. българското клавирно дуо Мария-Елена Средева и Маркрит Берберян завоюва голямата награда, която е единствена и обща за двете групи и се асигнира от крупната японска фирма "Канебо". На следващия конкурс за изпълнители през 1996 г. друго българско клавирно дуо - Аглика Генова и Любен Димитров - спечели първата награда в съответната група.
На конкурса за композиция, който се провежда през година, няколко български композитори също завоюваха високи награди - Александър Йосифов, Стефан Икономов, Красимир Тасков и др.
В края на миналата година на официална вечеря в правителствената резиденция на Япония, дадена по повод гостуването на българския президент г-н Петър Стоянов, японският премиер г-н Хашимото изтъкна в речта си големия принос на проф. Кодама за развитието на българо-японските културни връзки. Проф. Кодама, носителка на ордена "Кирил и Методий", е председателка на световната организация на клавирните дуа и е добре позната на българската културна общественост с многобройните си концертни изяви в нашата страна.
Успехите на нашите музиканти на този крупен международен конкурс продължават и развиват културното сътрудничество между двете страни.
18 януари 1998 г.
Токио
Проф. Константин Ганев