ФАКТИ ФАКТИ ФАКТИ

Общобългарският комитет "Васил Левски" и фондация "Васил Левски" организират поредица от изяви в София, Карлово, Ловеч, Велико Търново и Цариброд (Димитровград) - Югославия, посветени на 125-годишнината от гибелта на Апостола. Днес в Столичната галерия ще бъде открита изложбата "Левски и неговото време", на 12 февруари в Дома на киното е премиерата на документалния филм "Левски пред съда на Портата и историята" по сценарий на проф. Дойно Дойнов, режисьор - Андрей Алтъпърмаков. В Цариброд на 13 февруари ще бъде връчено дарение от фондация "Васил Левски" на българите от Западните покрайнини по повод откриването на Българския културен център в града. На 18 февруари е тържественото възпоменателно събрание-концерт в зала 10 на НДК. Панихиди, възпоменателни концерти и поклонения ще се проведат и в Карлово, Ловеч, Велико Търново.

На 13 февруари в хотел "Родина" писателят Христо Калчев ще представи четвъртата книга от своята "вулгарна" поредица. Тя е наречена "Ликвидирайте генерала".

На 13 февруари в галерия "Аве" и посред "Ягодовите полета" Палми Ранчев ще чете свой ръкопис.

Изложба скулптура на Крум Дамянов е открита в галерия "Досев"

На 11 февруари в столичната галерия "Райко Алексиев" на ул. "Раковски" 125 щe бъде открита изложбата на Снежана Симеонова "Кули".

В галерия "Стълбата" бяха открити изложбите текстил на Нина Колева и керамика на Атанас Гаджев.

Издателство "Нов Златорог" организира в галерия "Александър" вечер на Франсоа Вийон по случай новото двуезично издание на творбите на великия поет в превод на Кирил Кадийски.

В Държавния сатиричен театър се състояха две премиери. На 31 януари беше "Черна комедия" от Питър Шафър, постановка - Недялко Делчев, сценография - Невяна Кавалджиева, участват Велизар Бинев, Албена Павлова, Йорданка Стефанова, Тодор Близнаков, Николай Калчев, Стефан Стефанов и Жанет Йовчева. На 5 февруари беше премиерата на "Аудиенция" и "Вернисаж" от Вацлав Хавел, постановка - Филип Трифонов, сценография - Нейко Нейков, участват Мария Статулова, Димитър Марин, Пламен Сираков и Христо Гърбов. Предстои и премиерата на "Скитница" от Жан-Клод ван Итали - моноспектакъл на Катя Паскалева. Превод и постановка - Кръстан Дянков, сценография - Надежда Митева.

В Театър 199 вече се играят два спектакъла на младия режисьор Съни Сънински. Създадени другаде, те получават шанс за живот в центъра на София. Става дума за "Портрети" по Чехов с участието на Диана Цолевска, Христо Колев и Николай Проданов (постановката е осъществена в ДКТ-Варна) и "Колко дълга е една приказка" с участието на Румяна Узунова и Съни Сънински.

На 10 февруари е премиерата на "Хепи енд" (гангстерска мелодрама с песни) в Народния театър за младежта, която се поставя за първи път на българска сцена. Текст - Дорот Лейн, музика - Курт Вайл, стихове - Бертолт Брехт. Превод и постановка - Андрей Аврамов, сценография - Петьо Начев, оркестрация и музикално ръководство - Данко Йорданов, хореография - Татяна Соколова. Участват Мариан Маринов, Башар Рахал, Яни Йозов, Малин Кръстев, Светослав Добрев, Иван Бърнев, Мая Бабурска, Арсения Стойчева, Станка Калчева, Мария Никоевска, Николай Бинев, Ангелина Славова, Мила Несторова, Венета Зюмбюлева и Вихър Стойчев. Спектакълът е посветен на 100-годишнината от рождението на Бертолт Брехт и е субсидиран от Националния център за театър.

Във фоайето на Драматичен театър "Иван Радоев" - Плевен бе открит Арт салон "Мелпомена" .

В Полския институт на 18 февруари от 18 часа ТВ театър ще представи "Антигона в Ню Йорк" от Януш Гловацки. Режисьор - Кажимеш Куц. Участват Анна Димна, Йежи Трела, Ян Пешек и Йежи Гралек.

Отдел "Куклен" при Драматичен театър "Сава Доброплодни" - Силистра, представи първата си примиера за 1998 г. "Приятелите" е мюзикъл с кукли от Жул Леви. Подготвят се и две нови куклени пиеси. Усилено върви организацията и подготовката на VI международен куклен фестивал за най-малките "Ян Бибиян", който е посветен на 24 май и 1 юни - Международния ден на детето.

В Полския културен център на 16 февруари ще бъде представена книгата на Славомир Мрожек "Дупка в моста" в превод на Силвия Борисова.