Време за мъже

Ако неколцина мъжаги тръгнат да си показват карантиите на екрана и режисьорът е с кофти вкус - ще излезе абсолютна отврат.
В британския филм "Време за мъже" половин дузина апапи правят точно това. Режисьорът Питър Катанео обаче е с безупречен вкус, а филмът му - шедьовър. Скъпоценен хибрид на комедия на ситуациите, социална и психологическа драма. Бурен танц на въображението с фантастични скечове, невероятен диалог и силно емоционални паузи в действието.
А действието е в Шефилд. Бодряшки документални кадри в стила на някогашните наши кинопрегледи показват и обясняват в началото на "Време за мъже" с какво е забележителен този град. Първо с индустрията си, второ - с местата за развлечение. Но това е преди 25 години. Четвърт век по-късно, когато се случват случките във филма, времето вече не е за мъже. Индустрията е в криза, закриват се предприятия, джобовете са празни, местата за развлечение - също. Героите на филма са от отбора на безработните. И за да изчукат някоя лира, решават да си направят стриптийз формация, която да обостря либидото на евентуалните зрителки. За либидото не е сигурно, но чувството за хумор се обостря до крайност. Неповторима гледка са милите толупи, които непохватно, но с ентусиазъм свалят дрехи под звуците на музика от "Флашданс" или парчето на "Хот Чоколет" "You Sexy Thing". Бис!
Бисът се полага на всеки от екипа на "Време за мъже", който бе избран за филм на 1997-ма в Европа. 24-каратов е актьорският състав. Превъзходна роля прави Робърт Карлайл - оня, дето изигра психото в "Трейнспотинг". Той е от рядката порода актьори, способни да изиграят всичко.
Къде е магията на "Време за мъже"? Където бие сърцето. В него има човеколюбие. Същото човеколюбие, пронизващо и още два от британските кинофлагмани - "Тайни и лъжи" и "Трейнспотинг". Връзката между тези филми, при цялата им различност е, че осветяват психологически бърлогата на маргиналията - деликатно, без плъзгане в посока на една или друга крайност. Явно се очертава тенденция.
Във "Време за мъже" режисьорът Катанео се отнася с умерена ирония и преди всичко с огромна симпатия и съчувствие към хората, поставени от съдбата в партер. Типовете от дъното са с много слабости, но още повече качества. Най-ценното е, че въпреки моментните колебания, те не се предават. Борят се за мястото си под по-ведро небе. Не е ясно дали ще го извоюват, но е ясно, че го заслужават.
Разголването на телата във "Време за мъже" е сполучлив, ефектен трик, около който се завихря майтапът. Най-важно е обаче разголването на душите - дълбинно, трогателно, разтърсващо. Побъркваш се от смях, но ти е и тъжно.
Все пак да не забравяме, че Англия е родината на най-великия в киното - Чаплин.
Борислав Колев