Иржи Менцел долетя за втори път в София. Сега обаче дойде не за представление, а за откриването на Ретроспектива на творчеството му в Дома на киното (9 - 14 януари). Тя бе открита с най-новия му филм "Животът и необикновените приключения на войника Иван Чонкин" (1993). В панорамата са включени още: "Строго охранявани влакове" ("Оскар" '67), "Капризно лято" (1967), "Чучулиги на конец" (1969, "Златна мечка" '90), "Къща край гората" (1976), "Чудесните мъже с кинокамера" (1978), "Подстригване" (1980), "Празници на кокичетата" (1983), "Селце мое, централно" (1985), "Краят на старото време (1989).
Какво мисли Иржи Менцел за чешкото чувство за хумор, за киното, за театъра, за всекидневието и за... - очаквайте в един от следващите броеве разговор с големия режисьор и актьор.
К


Лауреатите на третия международен конкурс за пианисти "Албер Русел"
27 януари - 5 февруари
Журито в състав проф Жермен Муние, Жан-Мишел Дамаз, Ерик Бершо, проф. Жени Захариева, проф. Дора Лазарова, проф. Савка Шопова, проф. Виктор Чучков, проф. Иван Евтимов и Били Ейди присъди следните награди:
Първа възрастова група
Първа награда - Павлин Нешев
Втора Награда -Лилия Костова и Аико Яджима
Трета награда - Снежана Спилкова
Четвърта награда - Елена Миразчийска и Стела Тименова
Втора възрастова група
Първа награда -Мика Акияма
Втора Награда -Матилд Каре и Тетсуя Ичикава
Трета награда - Томоми Маеда
Четвърта награда - Езекил Спучев и Юкико Ниими
Пета награда - Кристиян Йон Бънъцяну


ФАКТИ ФАКТИ ФАКТИ
Изложба, посветена на 100-годишнината от създаването на БТА, е подредена в Народната библиотека "Св. св. Кирил и Методий".
На 13 февруари беше пресконференцията на Малък градски театър "Зад канала" във връзка с новата постановка на театъра "Майн кампф" от Георг Табори, превод Владко Мурдаров. Постановка - Златко Пакович, сценография - Вечеслав Парапанов. Участват Георги Русев, Илия Раев, Иван Петрушинов, Мария Сапунджиева, Николай Костадинов и Мариана Крумова.
На 12 февруари бе премиерата на "Томас Бекет или Божията чест" от Жан Ануи в Драматичния театър "Стоян Бъчваров" - Варна. Постановка - Борислав Чакринов, превод - Милка Савова, сценография - Тодор Игнатов, художник на костюмите - Нина Колева, музика - Асен Аврамов. Участват Стоян Алексиев, Михаил Мутафов, Илия Пенев, Валентин Митев, Георги Михов, Стоян Радев, Симеон Лютаков, Дафинка Данаилова, Илияна Даскалова, Милена Кънева, Георги Велчовски, Пламен Георгиев, Петър Няголов, Росица Гевренова, Веселина Михалкова, Свилен Стоянов, Димитър Иванов и Лъчезар Анастасов. Представлението е реализирано чрез конкурс на Националния център за театър.
Третата премиера за сезона на Нов драматичен театър "Сълза и смях" беше на 4 февруари. "Не си ли яздила камила?" от Алдо Николай в превод на Харалампи Аничкин е поставена от Вили Цанков, който е и сценограф на спектакъла. Участват Славка Славова, Виолета Дюлгерова и Галина Величкова.
20 и 22 февруари са премиерните дати на новия спектакъл на Учебния театър при НАТФИЗ "Покана в замъка" от Жан Ануи. В постановката на Красимир Ранков участват студентите от четвърти курс "Актьорско майсторство" с художествен ръководител проф. Надежда Сейкова.
Премиера на "Полковникът - птица" от Христо Бойчев се състоя на 5 февруари в Драматичния театър "Сава Доброплодни" - Силистра. Режисьор - Стефан Стайчев, сценограф - Анатолий Антонов.
На 29 август 1998 г. се навършват 100 години от рождението на българския портретен карикатурист Александър Добринов. По този повод инициативен комитет, съставен от Любозар Добринов, Теньо Пиндарев, Доньо Донев, Чавдар Николов, Крикор Саркисян, Аделина Филева, Димитър Недев и Олимпия Николова са изпратили до директора на Софийската градска галерия писмо, в което изразяват надежда и увереност, че в навечерието на годишнината галерията ще организира юбилейна изложба на Александър Добринов, който в областта на портретната карикатура остава "уникален и с най-мащабно творчество".
На 4 февруари в Националното музикално училище "Любомир Пипков" се състоя празничен концерт по случай наименуването на концертната зала в музикалното училище на името на проф. Петко Наумов - основател на училището.
От следващата учебна година в България ще открие врати първото МЕНСА-училище за даровити деца. То ще се настани в ж.к. "Дружба", в сградата на 150-о основно училище.
Излезе от печат книжка 11-12 на списание читалище за 1997 г. Броят, посветен на 150-годишнината от рождението на Христо Ботев, е издаден със съдействието на община Козлодуй, читалище "Хр. Ботев" - Козлодуй и фондация "Бъдеще за България.