Книгите, марш!

Има голяма вероятност да се откажем от рубриката "На "Славейков". Досега този адрес еднозначно назоваваше храбростта на българското книгоиздаване през последните осем години. Натирена от книжарниците, книгата се приюти там. Но сега на нея отново й предстои да бъде натирена.
През уикенда научихме от един всекидневник, че общината крои грандиозни планове за преустройство на площад "Славейков". Одобрен бил проект на арх. Станислав Константинов и колектив, който ще се материализира на няколко етапа, докато площадът придобие следния вид: каменна сцена ще плъзне откъм стълбището на градската библиотека, върху нея млади таланти ще се упражняват под зоркия поглед на щатни общински естети; бронзов виенски фонтан ще разхлажда публиката; водно огледало ще удвоява хубостите на новата гледка; монумент ще одухотвори преддверията на магазин "Бонжур"; тук-таме кашпи, съоръжения за изложби на открито; бронзови Петко и Пенчо Славейкови; пейки; тук -таме книжни сергии ... За да има място за всички тези неща, повечето книготърговци ще трябва да се оттеглят от въпросната територия. И тогава площадът изведнъж ще стане адски красив и европейски.
Но той и сега не е грозен. И със сигурност е най-симпатичното градско нещо в радиус от километър наоколо. Защото прелива от книги и от хора, които обичат книгите. А книгите, даже най-тъпите, обикновено не са грозни. Ако има нещо грозно на "Славейков", това е софийската мръсотия, която и тази община не успява да изрине. Още по- грозна, отвратителна направо е търговията с храни насред улицата покрай трамвайната линия и черквата "Св. Седмочисленици". Но общината не вижда това, а се нахвърля на уникалната, родена от несгоди книжарница площад "Славейков". Защо? Може би защото още не се е освободила от социалистическия градоустройствен синдром, който си умираше да ровичка най-приличните местенца в града от конгрес на конгрес. Или пък защото книжарницата някак си пречи на най-богатите наематели на прощада ? На "Макдоналдс" например му е адски тясно на шумните рекламни спектакли, които третират децата ни като аборигенчета. А на "Бонжур" със сигурност му се разваля видимостта от толкова много книги и читатели накуп. Това са само догадки. Общинарите непременно знаят повече. Нали затова решават вместо данъкоплатците.
Симона Мирчева