Всичко е ясно, да влезе убитият.

"Лица" може би се числи към предаванията, които първо бяха спрени след последния скандал в БНТ, а после пуснати. Това е все едно полицай да ви спре за проверка, а после да ви пусне; така всъщност се повдига вашето самочувствие на добропорядъчен гражданин, което преди проверката вероятно е било ниско и клюмнало като всичко у нас. Предаването за мода се води от известната Евгения Калканджиева (този път, ако продължим полицейската тема, без Любомир Начев) и по неговото протежение, наситено с разни дефилиращи модни новости, се появяват само нашумели личности: Дим Дуков ли не щеш, Куркински ли, Камен Воденичаров или пък неостаряващата Катя Евро. Ясно, ще каже подозрителният читател. Нищо не е ясно, това е само бегъл нюанс в широко скроения свят на модата; нещо като орхидеята на Оскар Уайлд. Че този свят е широко скроен, пролича от изказването, според което предаването имало за цел да представя светски лица, намиращи се извън политиката. Така да се каже, светът като цяло отново бе разделен на два лагера: хора от политиката и хора от модния светски купон. Но преди да се даде шутът на логичното продължение на тези "два свята" - а той е, че "единият е излишен" - човек започва да се пита друго. Например, какво ще правят всички останали, "третият свят", демек? Е, те ще си стоят в газовите камери на панелите, докато другите два свята купонясват.
По едно време захванаха с определения и сравнения от рода на: "малката голяма жена", "малката кибритопродавачка в света на модата" и др. Въобще на мода се оказа предимно малката жена. Дали тук и Кафка не сложи своя пръст? Или голямата жена е нещо като заплаха за крехкия и приказен свят на модата? Мариус Куркински бе представен като "един от малкото останали мъже, който работи по-бързо да настъпят модерните времена". Ако са "Модерни времена" по Чаплин, ние сме в тях. Или се има предвид пълноводното навлизане в живота на разните там разкрепостености? Или става дума за театъра? Най-вероятно за всичко това, което отново изтъкна на преден план една широкоскроеност. (Иначе за постмодерното нищо не казаха и слава Богу.) Кулминацията настъпи към края на предаването. Трябваше да се награждава "лицето на 1997 година". Още с прочитането на номинациите, наградата стана ясна. Няма да я дадат на Ирина Флорин я, макар че вероятно повече заслужава. Но тя пък току си сменя цветовете на косата и очите, и по този начин може да бъде най-много "лице на месеца". Наградата, както се очакваше, отиде при Камен и Слави, двуликият Янус на "Каналето", което междувременно се разпадна... Яви се само първият. Така да се каже, "белият клоун" и изрече някакви закачки на сексуална почва към втория.
Ама защо трябва да се занимаваме с цялата тази галантна галиматия, ще възнегодува читателят. Всичко е ясно, да влезе убитият. Именно, именно! Стана ясно защо убийствата в света на модата конкурират тези в газово-петролния бизнес. Защото людете и на двете места се вземат прекалено насериозно.

Ромео Попилиев