А камертон - Музикалната къща за пореден път се вписа в концертния сезон с атрактивна авторска промоция на композитора Хайгашот Агасян. На аранжираната с разноцветни балони сцена на Централния куклен театър децата от хор "Ян Бибиян" - Айтос, с диригент Цвета Андреева, представиха новия му касетъчен албум с детски песни "Светът е хубав, светът е чудесен!", с настроението на непринудено музикално шоу. Артистичната освободеност, перфектното синхронизиране с плейбека и умението на малките солисти да си служат с микрофона, заедно с остроумно разиграния конферанс на автора-шоумен и Дяволчето Фют (Ралица Ковачева) провокираха и шумното съпричастие на децата-зрители. И празникът се получи. Точно както преди Коледа, когато в изискано украсената с живи цветя градска художествена галерия, осветена от старинни свещници, 16-те "камерзингери" на Детска хорова формация с диригент Венеция Караманова и пианистката Елица Христова (вече с актив от две касети с църковнославянски песнопения и успешно Великденско турне в Германия) омагьосаха с изпълнението си публиката.
В подобни концертни спектакли, организирани от музикалната къща с естетска избирателност към концертни зали с определен комфорт и подходяща сценична атмосфера, са участвали още хор на момчетата "Гусларче" с диригент Мира Сиракова, вокална група "Радио-деца" с диригент Илина Тодорова, Детска музикална формация "Щурче" - Смолян, с диригент Фани Бенова, ортодоксален хор "България" с диригент Валентин Бобевски, инструментален ансамбъл от ученици на СМУ "Любомир Пипков". Солистите Христина Ангелакова, Людмила Хаджиева, Петър Янъков и специално поканените за благотворителен концерт съвместно с фондация "Ние, децата" - Тодор Колев, Янка Рупкина, Вили Казасян, Любомир Денев... Създадена само преди година от дългогодишния музикален редактор (главен редактор на Детска музикална редакция), продуцент и оформител в БНР Андриана Ковачева, музикална къща "А камертон" амбициозно, но без излишна показност реализира набелязаните си цели. И на първо място - издирване и популяризиране на млади таланти и необичайни изпълнителски формации, на новосъздадени музикални произведения и интересни творчески личности от различни области на изкуството. Успоредно с това къщата ще съдейства за организиране и провеждане на музикални фестивали и конкурси у нас и в чужбина. Най-близките й проекти предвиждат участие в традиционните Великденски празници на Културен център "Красно село", със самостоятелен концерт-спектакъл "Който пее, зло не мисли" на 25 март - рождения ден на музикалната къща. В ход е организирането и провеждането през май на Първи международен фестивал на църковнославянската музика с участието на солисти и изпълнителски състави от България, Сърбия и Румъния.
За уважение е и позицията й да наложи естетския облик на музикална къща "А камертон" с изискани и театрално осмислени концертни спектакли, представяни от най-добри професионални и детски състави, изтъкнати солисти и постановчици. Петнайсетгодишният й опит на редактор и водещ на постоянни музикални предавания и многобройни записи на живо обясняват и перфекционизма, и съкровеното й желание да се спечели отново и единствено публиката.
Румяна Каракостова