IRMA, паневропейска информационна система за съвременната музика, вече има кореспондент и в България. А това значи, че всеки професионалист в една от трите области - джаз, рок и традиционна музика, има безплатно възможност да бъде включен в един от световните годишници Euro Pop Book, Euro Jazz Book и Euro Folk Book (N.B.: Нищо общо с нашенския поп-фолк!). Разбира се, и да се консултира безплатно чрез съответните справочници (ако е включен в тях), или да си ги поръча чрез заплащане.
Френският институт в София и РФИ - България, предоставят и една допълнителна възможност за водещи групи в тези три области да попаднат в селекцията за 15-те избраници за брошура на френски Le meilleur des musiques actuelles bulgares'98 със снимки, кратка творческа биография и албуми, като същата ще бъде включена и в информационната база данни на IRMA.
Самата IRMA разполага с 3 информационни центъра: за джаз (CIJ), рок (CIR) и традиционна музика (CIMT), 125 кореспондента във Франция и Европа, над 50 000 адреса за професионален контакт. Издателската дейност е в няколко основни направления: национални (френска музика, радио, драз-сцени) и световни годишници (по-горе цитирани, някои от тях достъпни и по Интернет); тематични гидове (експорт, шансон, франкофонска музика) и професионални гидове (за артисти, мениджъри, издатели, организатори на концерти, производители на дискове и продуценти). Последният аспект от дейността на IRMA е организирането на кратки стажове с практическа работа в кулисите на фестивали като "Франкофоли" и "Пролет в Бурж".
Контакти у нас: 0179 251047 или E-mail rfi@sun.iccs.acad.bg

Людмил Фотев
, РФИ - България