В Швейцария за пръв път се осъществи турне на Варненската опера. През февруари варненци изнесоха спектакли на "Тоска" от Пучини във Вевей. Двете оперни вечери бяха включени в абонаментния цикъл на театъра с директор Филип дьо Брос. Присъстваше многобройна и отбрана публика.
Моите впечатления са от спектакъла на 8 февруари, в който трите главни роли (Тоска, Каварадоси и Скарпия) бяха изпълнени от Татяна Шиварова, Бойко Цветанов и Николай Урдареану. А в т. нар. "малки роли" бяха варненските певци Михаил Матеев, Антон Радев и Петър Петров, благодарение на които можах да получа представа за режисьорската работа. За мен беше удоволствие да открия драматичната Тоска на Татяна Шиварова - българска певица, живееща в Италия. Татяна Шиварова притежава красив глас, изравнена вокална емисия, експресивност на музикалната фраза и е истинско превъплъщение на известната героиня! Бойко Цветанов, който е добре познат и в България, и в Швейцария, тъй като от няколко сезона е солист в Цюрихската опера, показа забелижително чувство за партньорство. Той бе в много добра форма и разви прекрасно вокално партията на Каварадоси до кулминацията в Арията от III действие "E lucevan le stelle ed olezzava la terra", където се прояви като един от най-добрите тенори днес.
Оставяйки настрани пристрастията ми на варненка, оценявам "Тоска" от 8 февруари като спектакъл на средно добро европейско ниво, защитен в музикално и театрално отношение - диригент Христо Игнатов, диригент на хора Любомира Александрова, диригент на детския хор Кармен Казелас, пианист Жанет Бенун и режисьор Кузман Попов.
Спектакълът "Тоска" явно задоволи очакванията на публиката, която аплодира горещо. Да се надяваме, че това представяне ще донесе нови контакти, материално и морално удовлетворение на колегите от операта.
Венециела Найденова